Visa endast rubriker

Kritiken mot vården växer

Protesterna mot avvecklingen av kommunens särskilda demensavdelningar fortsätter. – Vi måste ha en värdig äldrevård, säger Agneta Grimberg, Älmhults församling, vars diakonigrupp nu gör gemensam sak med kommunens alla pensionärer.

I eftermiddag ställs Älmhults politiker till svars om kommunens äldrevård. Svenska kyrkans diakon Agneta Grimberg och hennes diakonigrupp skrev tidigare i år ett medborgarförslag och ett protestbrev angående hur Älmhults kommun sköter vården av personer som lider av demens.
Protesterna gäller främst att de särskilda demensavdelningarna avskaffats och att det nu bor både dementa och icke dementa personer på kommunens särskilda boenden. Nu får Grimberg och hennes grupp också med sig alla kommunens pensionärsorganisationer i en gemensam aktion.
Att blanda dementa och icke dementa på särkskilda boenden är inte en värdig vård, menar Agneta Grimberg. Inte för någon av grupperna.
-Det blir också väldigt påfrestande för den som inte är dement. Inte minst kan det vara mycket isolerande. Det blir att de håller sig mycket på rummet, menar Agneta Grimberg.
Grimberg menar också att ”mixat” särskilt boende strider mot socialstyrelsens nya riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom.
Socialstyrelsen rekommenderar att socialtjänsten ”erbjuder småskaligt särkilt boende specifikt anpassat för personer med demenssjukdom”. I socialstyrelsens riktlinjer står bland annat att ”särskilt boende specifikt anpassat för personer med demenssjukdom bidrar till bättre livskvalitet för personer med måttlig till svår demenssjukdom i jämförelse med blandat boende.” Socialstyrelsen skriver även att det också kan vara mer kostnadseffektivt med särskilt demensboende jämfört med blandat.
Men Agneta Grimberg är besviken över att socialstyrelsen bara använder ordet ”bör” i sina rekommendationer.
-Jag tycker att socialstyrelsen är flat. ”Bör” innebär att kommunerna kan göra som de vill. Här i Älmhult tycker jag att vi har råd med detta. Det kostar, men med bra och lugn vård finns det också pengar att tjäna på sikt, menar Agneta Grimberg, diakon i Älmhults församling.