Visa endast rubriker

Kommunalrådets fempunktsprogram

Nyanlända som kommer till Växjö ska mötas av något annat än socialbidrag.

Mötet ska i stället handla om att få sin kompetens utredd - vad kan man? Handlar det om en yrkesutbildning så ska den översättas, certifieras, för att stämma med svenska förhållanden. Det bildar sedan underlag för en individuell handlingsplan.
Det ska bli större spridning av personer med utländsk bakgrund i kommunens bostadsområden. Nyanlända ska ha kvar rätten att välja var de vill bo. Men samtal med bostadsföretagen och eventuellt någon form av ägardirektiv till de kommunala bostadsbolagen ska användas för att styra nyanlända till olika områden med liknande hyresnivåer som invandrartäta Araby.
Fler nyanlända ska ha kontakt med faddrar. Vägen dit går bland annat genom ett ökat samarbete mellan kommunen och föreningslivet. Tidigare erfarenheter från Braås, där fadderskapet var väl utvecklat när ett stort antal bosnier kom dit under 90-talet, lyfts fram som det goda exemplet. Fadderskapet för utländska studenter är också väl utvecklat och en förebild.
Föreningarna ska uppmuntras att få in fler nyanlända i sin verksamhet, både ungdomar och deras föräldrar. Riktade bidrag kan bli aktuellt för att uppmuntra föreningar att öppna dörren, även in i styrelserummen.
Alla sfi-utbildningar kopplas till någon form av praktikplats. Efter studier på till exempel förmiddagen ska andra aktiviteter vänta för att öka språkkunskaperna och skapa nya sociala kontakter utanför den egna gruppen.