Visa endast rubriker

Julpyntet i första hand

Trots finanskris väntas julhandeln slå rekord i år. Enligt Handelns utredningsinstitut kommer svenskarna att handla för 2,5 procent mer än förra året. I Växjö lägger vi mer pengar på pynt till hemmen, men butikerna pyntar mindre.

Totalt kommer vi svenskar att handla för dryga 61 miljarder kronor, 6600 kronor per person, under december månad. Det är 1500 kronor mer än vad vi i genomsnitt handlar för under var och en av årets övriga månader. Knappt 60 procent av inköpen under december månad beräknas vara sällanköp, så som julklappar och pynt.
I Växjö beror det på vem man frågar hur det går med julhandeln. Olika typer av produkter påverkas mer eller mindre när det är sämre tider.
– Jag märker att mina kunder är försiktiga med att handla nu. Julgodiset och de lite billigare husdjurstillbehör går bra men de dyrare juldräkterna till hundar som nästan var slutsålda vid den här tiden förra året har jag inte sålt många av ännu, säger Linn van Gunst på Tex och Tery hund och katt i Växjö.
Julpyntet däremot gör vi inte avkall på.
– Vi har redan sålt över 30 procent mer julpynt än vid samma tid förra året. Generellt upplever jag att folk lägger mer pengar på pynt nuförtiden, säger Mikael Lundblad som är ansvarig för julavdelningen på Citygross i Växjö.
Men den traditionella röda färgen i pyntet har fått ge plats åt mer svart och vitt.
– Det är den yngre generationen som börjar pynta mer. Det ska vara mindre saker, men dyrare, och mer stilrent, säger Mikael Lundblad.
Även pyntet i butikerna följer en mer minimalistisk trend. Traditionellt julpynt med tomtar och glitter är inte längre en självklarhet.
– Vi lugnar oss med att pynta i resten av varuhuset till vecka 48, kunderna tycker att det blir för mycket annars, säger Mikael Lundblad.
– För vår del passar det inte ihop med butikens image. Vi håller det ganska strikt, det ser likadant ut i alla våra butiker. Men det kommer ändå bli lite julkänsla med paket i butiken och röda snören till våra presentkartonger, berättar Charlotte Håkansson på Newhouse i Växjö.
Att anpassa pyntet efter den känsla som butiken i övrigt eftersträvar är helt rätt. Iallafall om man vill tro Marcus van Dijk, en av författarna till boken Sinnesmarknadsföring.
– Julhandeln är ett bra tillfälle att skapa en sinnesupplevelse där man kan inspirera kunderna via flera olika sinnen. Men det är viktigt att man tänker igenom pyntet och vilka signaler det sänder ut, säger Marcus van Dijk.
Det viktiga är att pyntet inte tar över helt och att inte butikens image drunknar i glitter och tomtar.
– Man får inte pynta för sakens skull, det måste vara balanserat och i stil med hur butiken ser ut till vardags, säger Marcus van Dijk.
Det handlar om att skapa en helhetsupplevelse för alla sinnen. Glögg och pepparkakor kan vara helt rätt men också bli helt fel om glöggdoften tar över eller om pepparkakorna inte smakar gott.
Musiken bidrar också till helhetsupplevelse. Och just musik kan faktiskt påverka en hel del.
– Det finns mycket forskning på hur olika tempo i musiken påverkar oss som kunder och vårt köpbeteende. Men precis som med all annan dekoration är det viktigaste att musiken återspeglar butikens image, säger Marcus van Dijk.