Visa endast rubriker

Jobb och språk är nyckeln till integration

Den svenska integrationspolitiken har misslyckats. Men varför det har blivit så kunde politikerna inte riktigt svara på när Smålandspostens debattredaktion höll paneldebatt utanför Palladium i Växjö i lördags

Partier från samtliga håll erkänner att svensk integrationspolitik inte har fungerat under de senaste decennierna. Under 60–70-talet var det lättare att integrera invandare eftersom jobben var flera inom framförallt den tyngre industrin.
I dag däremot har många hamnat i utanförskap och har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Arbetslösheten bland vissa grupper är hög och bostadsområden har blivit starkt segregerade.
Bo Frank (m) påtalade att arbetslinjen måste markeras tydligare.
– Integrationen står och faller med arbetet. Dessutom måste den som kommer hit från ett annat land få sin utbildning validerad, sade han.
Carina Adolfsson Elgestam (s) instämde och påpekade att Sverige kan bli bättre.
Gunnar Nordmark (fp) höll med om samma sak och framhöll dessutom att språket är en nyckel till integration.
Även Örjan Mossberg (v) nämnde dessa faktorer och lade till bemötandet som en mycket viktig del. Cheryl Jones Fur (mp) ville stärka modersmålsundervisningen.
Kristdemokraten René Jaramillo berättade om sin egen erfarenhet av att komma som invandrare till Sverige.
– När jag kom 2001 uppmanades jag till en början att skriva in mig på socialkontoret, sade René Jaramillo (kd), som menade att svensk invandringspolitik allt för mycket har fokuserat på bidrag.
Sverigedemokraten Anders Brandell var den enda i den politiska församlingen som ansåg att Sverige måste ta en paus och dra ned på flyktingströmmen. De andra partiföreträdarna framhöll att det behövs mycket arbetskraft framöver och människor från andra länder som kommer har en viktig uppgift att fylla.
– Människor som behöver ett skydd kommer alltid vara välkomna, det är vårt parti ense om, sade Gunnar Nordmark (fp).
Bo Frank (m) menade att invandringen redan är starkt reglerad. Det är inte så lätt att komma in i Sverige.
Carina Adolfsson Elgestam (s) hade den mest generösa inställningen:
– Sverige har råd att ta emot alla som behöver hjälp.
Vilket ursprung en invandrare har är inte så viktigt, menade Per Schöldberg (c).
– Det är viktigare vad man är på väg in i samhället än vart man kommer ifrån, sade han.
Barn som kommer från andra länder och som helt saknar en skolbakgrund behöver mycket hjälp om integrationen ska lyckas. Örjan Mossberg (v) ansåg att det i vissa fall kan behövas särskilda klasser eller skolor. Bo Frank (m) höll med, men betonade att det är pedagogernas uppgift att göra denna bedömning snarare än politikerna.
Anders Brandell (sd) tyckte att man ska bedöma alla lika, men att invandringen ska skärpas och styras så att främst välutbildade kommer hit.