Visa endast rubriker

"Individen måste få välja"

Hon sjunger hellre än bra och är utbildad socionom. Hon värnar om vårdnadsbidraget och vill att kommunen ger ungdomar mikrolån så att de lättare kan starta eget.
Möt Centerpartiets tredjenamn på listan inför fullmäktigevalet i höst - Angelica Carlsson.

Hon återkommer gärna till begreppet valfrihet. Hon menar att individen själv kan bestämma hur han eller hon vill leva sin vardag. Vid senaste valet stod Angelica Carlsson längre ner på listan än hon gör nu och var bara en placering från att ta en plats i fullmäktige. Nu, efter fem år i partiet och fyra år som ledamot i barn- och utbildningsnämnden, är hon redo för att ta plats i kommunfullmäktige.

Att Angelica Carlsson engagerade sig politiskt från början berodde på att hon ville ha möjlighet att förändra. En av hennes viktigaste frågor var, och är fortfarande, den om vårdnadsbidrag.

- Det handlar om valfrihet. Vårdnadsbidraget är viktigt för att familjer själva ska få bestämma över hur de vill ha sin barnomsorg. Kanske att någon släkting ibland kan ta hand om barnen och då få en del av bidraget.

- Jag vill att vårdnadsbidraget blir högre, tillägger hon. Det ger familjerna ännu större möjligheter.

Angelica Carlsson vill också att valfriheten blir större för den som använder hemtjänsten. Både vad gäller vilken aktör man anlitar och till exempel vilken mat personen i fråga får till middag.

- Det är viktigt att vi behåller den solidariskt skattefinansierade offentliga sektorn. Men fler valmöjligheter måste kommuninvånarna få.

När det gäller skolan i kommunen tycker Angelica Carlsson att det är en fråga som är viktigare än de andra - elevhälsan.

- Den är jätteviktig. Vi måste ha en kurator på varje skola så vi kan hjälpa de elever som har problem.

Angelica Carlsson gillar naturen och miljön i Lessebo kommun, men vill att Lessebo som namn blir mer attraktivt.

- Det ska vara ett samhälle för alla att trivas i. Det är viktigt att till exempel lekplatserna sköts bra, säger hon.

- Sedan ska människor som bor utanför tätorterna ha likvärdiga levnadsvillkor som andra. Som till exempel vägunderhåll och gatubelysning.

Angelica Carlsson vill också att fibernätet byggs ut så att landsbygden får snabbare internet. Och vill samtidigt att kommunen skapar förutsättningar för invånarna att sopsortera sitt avfall.

- Vi måste källsortera mera. Så vi kan dela upp brännbart och icke brännbart som de gör i många andra kommuner.

För att bättre integrera utlandsfödda människor i kommunen vill hon att kommunen skapar mötesplatser för människor från olika kulturer.

- Det finns ju alltid en del fördomar och det gäller att vi jobbar emot dem. Och så är det viktigt att få människor i arbete.

Men för att lyckas med satsningar av olika slag måste kommunens ekonomi vara i balans, menar Angelica Carlsson. Hur kommunen kan lösa sin ekonomiska situation tycker hon är en svår fråga, men menar att fler företag gynnar kommunen. Hon framhåller att en fungerande infrastruktur för invånarna och företagen på landsbygden är grundläggande. Frågan är då vilka kommunala insatser som kan göras för att skapa fler arbetstillfällen och sätta ungdomar i arbete.

- Mikrolån från kommunen. Det är ett bra sätt att få ungdomar våga starta eget. Det innebär att man då kan låna pengar med låg ränta och utan säkerhet.

- Många ungdomar saknar ju eget startkapital, så då kan detta vara en väg att gå. Det är naturligtvis alltid en risk för kommunen att låna ut pengar utan säkerhet, men i längden vinner vi nog på detta, säger Angelica Carlsson.



ARTIKELSERIE

PARTIET PÅ PULSEN

Del 1: Anders Ideström (fp)

Del 2: Margareta Löfström (m)

Del 3: Per-Inge Olsson (mp)

Del 4: Angelica Carlsson (c)