Visa endast rubriker

Ideella krafter förser landsbygden med fibernät

Nu byggs fibernätet ut i Odensjö, Skäggalösa och Sunnanvik. Det tack vare Blendafiber ekonomisk förening som tog chansen när Eon skulle sätta spaden i jorden.

I höstas kallade Eon till stormöte i Torsås by för att informera om sin storinvestering i byn – att gräva ner elledningar för att säkra elförsörjningen.

Då väcktes tanken att skapa ett byanät med fiber även i trakterna kring Odensjö, eftersom möjligheten fanns att samlägga fiber med Eon.

– Något sådant här gigantiskt nedgrävningsprojekt kommer nog aldrig att ske här igen, så det var läge att passa på, säger Björn Lundsten, upphandlingsansvarig i föreningen.

– Detta ger oss ett riktigt och stabilt internet. Telia har meddelat att de inte satsar på kopparnätet som finns här i dag och bara kommer erbjuda mobilt nät om några år.

Blendafiber ekonomisk förening bildades i december. Och projektet var tvunget att rivstartas då Eon skulle starta med nedgrävningarna i april.

– Vi jobbade dygnet runt för att få folk att gå med i satsningen, säger ordförande Christer Mårdh.

Det hårda jobbet lönade sig. 77 av 100 hushåll vill och ska nu ansluta sig till fibernätet.

– I princip är alla fastboende med. Sedan finns här en del sommarstugor och hus utan el, så dem har vi inte fått med. Genomslaget har varit positivt och vi är jättenöjda, säger informationsansvarige Petter Hammarbäck.

Kostnaden beräknas landa på cirka 2,3 miljoner kronor. Då projektet är självfinansierat har varje fastighet gått in med 30 000 kronor.

Enligt kostnadskalkylen ska 5 000- 10 000 kronor av den summan kunna betalas tillbaka när allt är klart och eventuella bidrag betalats ut.

Just nu pågår föreningens och Eons grävningar parallellt. I Odensjö pågår arbetet i föreningens regi – etapp ett. Etapp två sträcker sig över Skäggalösa och Sunnanvik.

Totalt grävs 2,3 mil dike och cirka 7 mil tomma slangar ska läggas ned i marken. Brunnar och skåp ska sättas upp där man kan koppla ihop fibernätet i efterhand.

– Vi hoppas på att kunna fiberblåsa och svetsa i september. Därefter ska vi kunna koppla in oss till Wexnets fibernät och se så att allt fungerar, säger Lundsten.

Ett byanät bygger på att varje fastighet har en egen fiber från vägguttaget hela vägen till telestationen där byanätet ansluts till operatörens fibernät. På så sätt blir byanätet okänsligt för strömavbrott och andra störningar, och man kan bygga ut och ansluta byanätet i etapper. Etapp två ska vara klar under 2011.

– Allt har gått över förväntan men det har varit mycket jobb. Vi har även fått mycket hjälp av andra föreningar som byggt liknande byanät, säger Hammarbäck.

Diverse pengar, bland annat från EU, finns att få till projektet, men om man får ta del av dem får man veta först när allt är klart.