Visa endast rubriker

I går inleddes undersökningen av radon i skolan

Under måndagen inleddes radonundersökningen av Åsedaskolan. Som en första åtgärd kontrollerades ventilationen noga.

Växjöfirman Service & Klimat, hade fått uppdraget att utföra undersökningen. Under förmiddagen var Christer Sjösten och Björn Tibbelin i färd med att mäta bland annat flöden i ventilationssystemet och byta filter.
– Filtren såg fräscha ut, men för säkerhets skull satte vi dit nya, förklarade Christer Sjösten.
Det är bara två år sedan företaget var på plats i Åseda för att rengöra och underhålla ventilationssystemet. De mätningar som de hade hunnit göra under förmiddagstimmarna visade inte helt oväntat att det var friska flöden i systemet.
– Vi har en del kvar att kontrollera, förklarade Björn Tibbelin.
Han konstaterade att de flesta radonproblem brukar kunna avhjälpas med ventilationens hjälp.
– Upp till 1000 bequerel löser man oftast med ventilation.
I den aktuella byggnaden på Åsedaskolan, som härbärgerar slöjd och bildundervisning, har man uppmätt 440 bequerel i den ena änden och 970 i den andra.
Gränsvärdet för skollokaler går vid 200.
– Det här måste naturligtvis åtgärdas, vi har ju personal som går i den här miljön hela dagarna, konstaterade rektorn Kaj Stigsson.
Byggnaden, som uppfördes i mitten av 50-talet, är delvis byggd i radonstrålande blåbetong. Ventilationsanläggningen är från början av 80-talet. Skulle det inte gå att sänka radonhalten genom ökade ventilationsinsatser kan det bli nödvändigt att riva byggnaden.
Efter att ha kontrollerat och servat ventilationsanläggningen ska Service & Ventilation som nästa steg göra en ny undersökning av radonstrålningen. Mätinstrument, så kallade radonpuckar, placeras ut i byggnaden och skickas sedan för analys. Analysen ger besked vad nuvarande ventilationsanläggning klarar av att ventilera bort.
– Är halterna fortfarande för höga så måste ventilationssystemet byggas ut, förklarade Björn Tibbelin.