Visa endast rubriker

Hundar sämst på att klara bettet

Hundar kan ligga risigt till om de stöter på en huggorm i markerna.
– De är mycket dåliga på att klara giftet, så koppla hunden, råder biologen Lars-Åke Janzon.

Landets huggormar gillar julivädret.
– Det är inget huggormsår i år, men fler är framme i sol och värme, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.
Även många semesterlediga är ute i naturen, så risken är större att de – och deras hundar – stöter på en orm. Det märker försäkringsbolaget If, som dagligen får samtal från hundägare med ormbitna djur.
– Vi får betydligt fler samtal än vanligt, säger Jenny Stenberg på If.
Och är oturen framme kan det gå riktigt illa för hunden.
– De ligger risigt till eftersom de klarar giftet dåligt. Katter, till exempel, klarar sig mycket bättre, förklarar Lars-Åke Janzon.
När människor går brukar det märkas och stegen få ormarna att ringla iväg åt annat håll. Hundar däremot springer snabbt och lätt och kan överraska en orm. Lars-Åke Janzons råd är därför givet:
– Koppla hunden. Låt den inte springa lös och nosa sig fram i markerna.
Växjö djursjukhus har i år, som tidigare år, haft flest kontakter om ormbett i början av sommarsäsongen. Senare tids hetta har fått fler att stanna inomhus gissar veterinär Katarina Sandelin.
– I maj och juni kunde vi ha tre-fyra samtal per dag, nu är det kanske så många i veckan.
På senare tid har det dock kommit in en hund, som blivit rejält påverkad av ett bett i tassen, och Katarina Sandelin råder alla med ormbitna hundar att kontakta veterinär. Hon har varit med om att en hund varit död vid ankomsten trots snabb transport till djursjukhuset.
– Men det hör till ovanligheterna. En del hundar blir inte påverkade alls, säger Katarina Sandelin.