Visa endast rubriker

Han är uppfödd med politiken

25 år och på väg in i riksdagen. Men inte med ambition att sänka ungdomslönerna för unga riksdagsledamöter. Möt Johan Hultberg, andranamn på moderaternas riskdagslista.

Politiskt skolad, vältalig och arbetssam. Johan Hultberg har stor chans att hamna i riskdagen efter valet. Vägen dit har gått via köksbordet, moderaternas ungdomsförbund och landstinget.

- Jag har fått mitt engagemang lite med bröstmjölken. Båda mina föräldrar var engagerade under min uppväxt och vi pratade mycket politik vid köksbordet. Men jag har inte ärvt partitillhörigheten. Den enskilda saken till mitt engagemang var när jag började gymnasiet, säger Johan Hultberg.

Då bodde han i Uddevalla men gymnasierna där passade honom inte. Det var inte inriktningen som var fel och antagligen inte heller kvaliteten utan att de inte var anpassade till honom och hans kamraters situation. En del äventyrslusta gjorde att valet föll på Växjö och dess dåvarande internationella skola som efter sammanslagning nu går under namnet Växjö Fria Gymnasium.

- Den passade mig bättre. Skolan ska inte vara fyrkantig utan bygga upp system som passar individens behov.

30 mil från vänner och familj var lite svårt i början.

- Men framför allt var det oerhört utvecklande. De mest utvecklande åren i mitt liv. Jag blev vuxen lite snabbare och det har byggt upp min självkänsla ganska bra. Man har en inre trygghet.

Under gymnasietiden tog politiken stor plats i livet. Ibland även från skoltiden. Efter värnplikten tog han det dock lugnt men återvända sedan till det politiska livet inför förra valrörelsen.

- Ibland är det viktigt att ta ett steg tillbaka från politiken för att få lite distans.

Efter valet hamnade Johan Hultberg som politisk sekreterare under Suzanne Franks ledning av landstingets politiska verksamhet.

Han säger själv att han har höga krav på sig kombinerat med en prestationsångest. Men att riksdagsarbetet kommer att uppsluka honom helt tror han inte. I det arbetet ingår dessutom möjligheten att möta väljare och andra människor.

- Jag kommer att arbeta mycket lokalt i Kronoberg för att behålla kontakten, säger han.

Det politiska intresset är brett men får han själv välja vore utbildningsutskottet drömmen, arbetsmarknad bra och helst inte inom kulturutskottets hägn.

En stor diskussion under valrörelsen har varit ungdomsarbetslösheten. Ett bidrag till lösning har moderaternas Bo Frank sagt är att sänka ingångslönerna för ungdomar. Centerpartiets ungdomsförbund och folkpartiets Jan Björklund har diskuterat halverade ungdomslöner.

Johan Hultberg poängterar för egen del att han inte vågar svara på var ingångslönerna i Sverige ligger.

– Men det kan vara ett förslag värt att diskutera. I så fall ska initiativet tas av arbetsmarknadens parter. Jag vill inte se pekpinnar från politiken om det. Lägre ingångslöner är bättre än ingen lön alls.

Den avtalsreglerade ingångslöner inom till exempel metalls bilavtal är 14 787 kronor för en 18-åring. Teknikavtalets lägstalön är 16 641 kronor. Men lönerna är ofta högre via lokala avtal.

Som riksdagsledamot skulle Johan Hultberg få ett arvode på 55 000 kronor i månaden. Kan du tänka dig en lägre ingångslön som riksdagsledamot som är över 18 år?

-Nej det tycker jag inte. Det är svårt att svara på för det skiljer så mellan branscher. Men ålder ska inte avgöra utan erfarenhet och kompetens. Men sedan måste man vara pragmatisk.

Under valrörelsen driver han en egen personvalskampanj. Mest för att bli känd av eventuella väljare, inte enbart av de aktiva moderaterna. Att som politiker vara synlig ser han som viktigt.

-Men jag har inget externt stöd. Vi som står högst upp på riksdagslistorna får ett visst stöd av partiet i form av upptryckta affischer och liknande.