Visa endast rubriker

Här har partierna sina starka och svaga fästen

Pulsen. En färd mellan norra och södra Älmhult är en resa genom en bygd med vitt skiljda partisympatier. Smålandsposten har rest från Virestad till Älmhults centrum och tagit den politiska pulsen hos befolkningen i olika partifästen.

Turen börjar två mil utanför Älmhults tätort. En kyrkogårdsvaktmästare på gräsklippare tycks vara det enda som rör sig utomhus på måndagsförmiddagen. Men på baksidan av en villa skottar Stig Widén en kärra full med matjord. Han bor i Virestad – orten där nästan varannan röstberättigad röstade på centerpartiet inför förra valet.
-Här är ju skolan viktig. Den har satt prägel på bygden skulle man kunna säga. Tack vare den får vi hit fler barnfamiljer. Men förr i tiden var det ju mycket bönder här, så det är väl därför som centern är så starka. Personligen vet jag inte vem jag ska lita på. Det har varit mycket tjafs om skolan i Virestad, politikerna lovar bra men håller dåligt, säger Stig Widén.
Bilen rullar vidare. Korsar väg 23 och passerar Liatorp. På nästa destination finns en pizzeria och ett av Älmhults största företag. Och av förra valresultatet att döma har jordbrukarna ersatts av arbetare som röstar på socialdemokraterna. För fyra år sedan fick partiet 44 procent av rösterna i Diö-Möckeln.
Kristina Pelz har precis avslutat ett pass på äldreboendet och är på väg hem längs vägen som går igenom Diö.
-Jamen det här är ju en gammal arbetarort, så därför röstar väl de flesta på sossarna här. Men jag vet inte om det spelar så stor roll vad man röstar på längre. Ingen brukar göra som de lovar. Än så länge har jag inte sett röken av politikerna här, säger hon.
Älmhults centrum närmar sig – men först ett stopp utanför Gemöskolan. I dessa trakter var det moderaterna som fick störst stöd efter förra kommunvalet. Drygt var fjärde röstberättigad lade en moderat valsedel i kuverten.
-?Jag har ingen aning om varför moderaterna är störst här. Jag är inte så insatt i kommunpolitiken än, men eftersom jag har småbarn kommer frågan om 15-timmarsregeln bli viktig för mig. Nu gäller det att läsa partiprogrammen och göra sig en uppfattning, det är en skyldighet att använda sin rösträtt, säger Fredrik Blomström utanför sin villa i Gemön.
Slutdestination: Älmhults centrum. Bland butiker och runt kommunhus. Framför möbelimperiet och i närheten av den blivande Haganäsleden är socialdemokraternas partisympatier ännu större än i Diö – här är nästintill varannan person sosse, enligt valresultatet för fyra år sedan.
Oavsett om bilturen skulle fortsätta till valdistriktet väst - Göteryd-Hallaryd. Eller valområdet österut-till Häradsbäck-Bråthult är det en majoritet av centerpartister som är bosatta på orten. Men där råder en allt hårdare kamp om väljarnas röster eftersom socialdemokrater och moderater också har ett starkt fäste.