Visa endast rubriker

Här flödar toner av folkmusik

Toner från fioler, nyckelharpor och cellos har flödat i dagarna fem i Hjortsbergagården. Folkmusik har stått i centrum då ungdomar deltagit i ett låtspelsläger.

1986 arrangerade Sabina Henriksson och Helené Ingvarsdotter sitt första låtspelsläger. Platsen var Öland. Sedan 1992 har lägret ägt rum sommartid på Hjortsbergagården i Hjortsberga.
I slutet av förra veckan var det dags för årets upplaga av lägret – som alltså firar 25-årsjubileum:
– Detta är ett sätt att bevara och levandegöra småländsk folkmusik. Vi skapar en mötesplats för musicerande ungdomar, och för folkmusiktraditionerna vidare till den yngre generationen, säger Ingvarsdotter, spelman och musiklärare.
Majoriteten av de 24 ungdomarna på lägret är mellan åldrarna 9-15 år. De flesta är från Småland, en handfull från Alvestatrakten. För att få delta krävs minst två års spelvana.
Dagarna har varit fullspäckade från morgon till kväll:
– Vi har lektionspass där vi lär ut folkmusik på det sättet man gjorde förr – genom att spela på gehör. Deltagarna får lyssna och härma, säger Henriksson.
Förutom spelpassen har tid funnits för dans, korvgrillning, bad och mycket annat.
– Det bästa med att vara på läger är att man träffar roliga människor och det är kul att spela, säger Anna Carlsson från Grimslöv.
– Folkmusik är svängigt. Det går inte att stå stilla när man spelar, och det är lite mer känsla att spela på gehör, tycker Camilla Fransson från Vislanda.
Nästa helg åker merparten av lägerdeltagarna till Stockholm och Skansen. Det för att fira att det i år är hundra år sedan den första nationella riksspelmansstämman hölls på initiativ från bland andra Anders Zorn.
Arrangörer av låtspelslägret är Smålands Spelmansförbund, Sveriges Spelmäns Riksförbund och Studieförbundet Bilda.