Visa endast rubriker

Friveckan firades med gröt

Jularbo och julgröt men i övrigt hade inte grötfesten i veckan i Nottebäcks hembygdsgård med julen att göra.

Grötfesten i oktober är en gammal tradition. Lars Masseck från hembygdsföreningen berättar att den i alla fall har funnits i hembygdsgården sedan i början av 1960-talet och introducerades av en dam som kallades Anna i Glittne. Och det är inte något tidigt julfirande det handlar om utan den gamla traditionen med friveckan som förr inföll i oktober. Det var då drängar och pigor, efter att ha gjort färdigt höstens arbete, bytte jobb.
I hembygdsgården i Norrhult blev det mera en mys- och pratkväll. Ett fyrtiotal personer hade samlats runt borden för att äta och umgås. I den öppna spisen sprakade en brasa och vid den satt Johan Blixt från Blötskog och spelade på sitt durspel. I köket värmde Gun Säterlönn och Ingrid Gustavsson på gröten och på bordet var kakfaten redan fyllda med hembakade drömmar och smålandskringlor.
För Sten och Gunvor Winsth var det premiär med grötfest. De har växt upp i samhället men flyttade därifrån som unga. Sedan några år är de tillbaka.
– Vi har bott på andra håll i 40 år men när vi blev pensionärer flyttade vi tillbaka hit, berättar Gunvor. Vi hade gamla föräldrar här och tyckte att vi ville ha lite mer tid med dem.
Tvärtom är det för Lena Ekbring-Rindsäter som har tagit med sig svärmor Marianne Wallenberg till hembygdsgården.
– I vårt fall har svärmor flyttat hit från Falkenberg för att vara mer tillsammans med oss.
De är också på grötfest för första gången men Lena minns hembygdsgården från skoltiden när klassen fick gå dit på studiebesök.