Visa endast rubriker

Från växande träd till färdig planka

– Vi har aldrig investerat fortare än vi har klarat av. Måste vi då stå stilla några dagar är det inte hela världen.

Lars-Erik Persson kan som företagare se tillbaka på både höjder och dalar i konjunkturerna. Han minns förra krisen 1992, han kommer väl ihåg stormarna Gudrun och Per men också barkborreangreppen i somras.
Det var Johan Persson, pappa till Lars-Erik, som startade företaget 1954. Han köpte en kvarn och en såg vid Hindsekind i Berg men den blev snart för liten och sågverkstomten vid Lädja köptes 1957. Innan dess hade Johan Persson sysslat med att köpa och sälja timmer.
Och på den vägen är det fortfarande. Råvaran kommer från ett område med några mils radie från Lädja.
AB J Perssons sågverk hanterar trävaror från växande skog till sågad planka. De köper in rotposter och apterar, bestämmer hur stocken skall sågas på sågverket, redan när trädet avverkas i skogen. Entreprenörer avverkar. Med skotare kör sågverkets folk sedan själva ut stockarna till bilväg eller hem till sågverket om det är någorlunda nära.
– Vi sågar runt 3 000 kubikmeter sågad vara per år, säger Lars-Erik Persson. Det betyder att vi köper in omkring 5 000 skogskubikmeter.
Det allra mesta, 90 procent av tillverkningen, går till Danmark i form av specialsågade trävaror. Då blir det ofta långa, grova eller udda dimensioner.
– Vi har en kundkrets som behöver specialsågat och det är därför som vi apterar direkt i skogen.
Sågverket har en stor kund i Danmark som gör carportar i byggsatser. I dessa ingår delar som sågas i Lädja och det har man låtit göra i åtminstone 20 år. Men stor efterfrågan finns också på grövre virke till hallar och byggnader inom jordbruket.
Den minsta delen av tillverkningen, cirka 10 procent, hamnar i Sverige. Sågverket har flera kunder i Skåne och Halland. Mycket går till tillverkning av emballage och grova dimensioner blir impregnerat virke till skoning av kajer.
En del går också till lokala byggmästare, som köper sitt virke i Lädja så produkter därifrån finns i många renoverade och nybyggda hus runt om i trakten. Det händer också att enskilda kunder kommer direkt eller att den som säljer timmer har önskemål om att få tillbaka sågat virke.
– Granen är bra häromkring men inte furan. Den finaste skogen blåste ner med stormen Gudrun.
I Lädja finns inget stormfällt timmer lagrat varken efter Gudrun eller Per.
– Vi tog inte hand om mer än vi kunde hantera.
Än räcker skogen. Några problem att köpa timmer efter stormarnas härjningar har Lars-Erik Persson inte märkt av. Däremot en vikande konjunktur.
– Vi känner av att det nu är svårare att ta hem order på grund av den större konkurrensen. Hur det blir i vinter vet vi inte.
Men jämför han med förra finanskrisen 1992 så litar han till företagets flexibilitet.
– Vi klarade det då även om det var svårt med lönsamheten. Vi är inget stort företag och jobbar själva. Såna här små sågverk klarar sig lättare än större.