Visa endast rubriker

Från gungor till finanskarusell

Han hade från början tänkt sig att bli violinist, men i juni månad seglade han in som Ikanobankens fjärde VD sen starten 1995. Stefan Nyrinder är killen från Linköping, som bor i Jönköping och veckopendlar till Älmhult.

– Jag är ännu mer glad i dag än när jag började i juni, säger Stefan Nyrinder om posten som chef för Ikanobanken i Sverige.
Vad han uppskattar är att det är vänligt och så duktiga människor på banken.
– Och det finns en väldig stolthet i banken för vad man håller på med.

Hur kom det sig att du hamnat i Älmhult då?

– Det är en lång historia. När jag var ung var jag övertygad om att jag skulle bli violinist och la ner mer tid på musik än skolarbete, men klarade mig igenom gymnasiet och lumpen och började därefter jobba på Ica i Linköping.
Väl där fick han gå interna utbildningar och blev bland annat butikschef. Han sökte, och fick, sedan ett jobb på Eurocard som kundansvarig säljare 1988. Under tiden på Eurocard läste han samtidigt in en marknadsekonomisk utbildning och när SEB köpte Eurocard hamnade han i SEB på olika poster. Bland annat blev han 1998 distriktschef för Jönköpings län, och då flyttade hela familjen till Jönköping. Efter några år blev han sedan marknadschef för nordiska kontorsrörelsen för SEB. Och fick jobba i Stockholm.
– Så tiden från 2001 till 2006 veckopendlade jag mellan Jönköping och Stockholm. Efterhand blev jag mätt på det långpendlandet.
Det var då han tog steget från bankvärlden ut till lekplatserna och företaget Hags, som gör bland annat gungor och karuseller.
– Det var helt fascinerande, att få göra något helt nytt.
Men redan efter ett par år på Hags fick han i januari 2008 förfrågan om att bli chef för Ikanobanken. Och kunde inte tacka nej.
– Lusten blev för stor, att få komma till en av de små konkurrenterna till storbankerna. Det är ett drömjobb.
Så sedan juni har han funnits på plats som chef för Ikanobanken, och veckopendlar nu från Jönköping till Älmhult. I Jönköping har han frun Ingela och två pojkar på 21 och 24 år, där den äldre är utflugen. Så mycket spelande på fiolen blir det inte nuförtiden, men det händer att han plockar upp den.
Skärgård och segling verkar ha en speciell plats i Stefan Nyrinders hjärta. Kanske hänger det samman med hans fru, som han träffade när han var 21. Tillsammans har de seglat åtskilliga turer med segelbåt och när de förlovade sig gjorde de det i Ålands skärgård. Efter att de hade seglat dit.
– Det blir gärna några turer med segelbåt per år fortfarande, även om det inte blir lika mycket som förr. Vi har ett sommarställe i närheten av Loftahammar.
Loftahammar ligger vid skärgården i Västerviks kommun.

Vad tycker du om Älmhult?

– Älmhult är ett väldigt speciellt ställe med den tydliga Ikea-prägeln. Det gör det internationellt – när jag blev omsprungen av tre joggare i spåret pratade alla olika språk, det väntar man sig inte. De som bor här verkar trivas, och har en väldig hembygdsstolthet.
Han berättar också hur man ser en massa folk som går omkring i Älmhult med sin Ikea-personalbricka hängandes vid höften, och att det är påtagligt vilken mängd Ikea-pendlare det är som kommer med tågen varje morgon.

Ikea firar 50 år. Hur ser Ikanobanken ut när den fyller 50 år (år 2045), tror du?

– Jag hoppas att den är en stor och betydelsefull bank för vanligt folk. Men 50 år är en lång tid, så det är svårt att vara mer precis än så.
Stefan Nyrinder berättar att han haft fullt upp sen han började. Först med att sätta sig in i jobbet. Och sista två månaderna, under finansoron, har det varit intensivt kundtryck på telefonerna hos Ikanobanken.
– Det har varit en hektisk period med mycket frågor från oroliga kunder men vi är inte påverkade negativt i någon mening.
Han känner att varumärket Ikanobanken ligger rätt i tiden och vill vara att banken ska vara väldigt mer offensiv, som han uttrycker det.
– Tricket för mig blir, hur gör vi för att växa och för att bli ännu större och bättre?