Visa endast rubriker

Facket anmäler Inwido till AD

När Inwido sade upp avtalet om premielöner förlorade de produktionsanställda på Lenhovdafabriken runt 500 kronor i månaden. Nu har förändringen blivit ett fall för Arbetsdomstolen.

Fackförbundet GS har stämt Inwido i Arbetsdomstolen och krävt skadestånd till såväl facket centralt och lokalt som till de anställda.

– Premielönen är en del av det lönesystem vi haft på Inwido i många år, och vi hävdar att företaget inte kan säga upp bara denna del av lönesystemet. I så fall får man säga upp hela avtalet, man kan inte plocka bort bara en del som man är mindre belåten med. Det blir alldeles orimligt, säger Stefan Björnestöl, ombudsman på GS.

Han konstaterar att en produktionsanställd medarbetare vid Inwidos fabrik i Lenhovda förlorar runt 500 kronor i månaden före skatt på den förändring som företaget gjort.

Förändringen har varit uppe i såväl lokal som central förhandling mellan Inwido och facket, men någon överenskommelse har inte kunnat nås. Därför har GS valt att gå vidare till Arbetsdomstolen.

Där kommer man att hävda att företaget dels har brutit mot gällande regelverk, dels att lönen faktiskt är skyddad via löneskyddsbestämmelser i arbetsrättslagstiftningen.

S om facket ser det kan företaget inte med automatik sänka lönen för att man sagt upp avtalet och därför kräver man att premielönen betalas ut i enlighet med avtalet och att detta även ska gälla retroaktivt.

Facket vill också ha skadestånd för att Inwido, som man ser det, brutit mot kollektivavtalet.

– Vi kräver 250?000 kronor till fackförbundet samt 10?000 kronor till varje anställd, förklarar Stefan Björnestöl.

Andreas Alsäter är, med placering på fabriken i Vetlanda, vd för Inwido Produktion.

– Grunden till förändringen är att vi inte reviderat premiesystemet som vi haft på många år. I fjol inledde vi arbetet med en sådan revidering. Det handlar inte bara om en kostnadssänkning för företaget, säger han.

I övrigt vill han inte kommentera tvisten, med hänvisning till att ärendet är uppe i Arbetsdomstolen.

– Vi får nu följa den rättsliga processen och se vad den leder till, säger han.