Visa endast rubriker

Färre nior nådde godkänt ? trots fler lärare

Antalet lärare per hundra elever ökade från 7,6 till 8,1.
Men resultaten blev sämre. Bara 64 procent av niorna fick godkänt i alla ämnen 2009.

Lessebo hade riktigt svag skolstatistik för 2008. Det ledde till att man i början av 2010 kom på plats 285 av Sveriges 290 kommuner i en undersökning av Lärarnas riksförbund. Organisationen hade tittat på kostnad per elev och år, andel gymnasie­behöriga, resultaten från de nationella proven, lärartät­heten, lärarbehörigheten samt andelen elever som nådde minst godkänt i alla ämnen i årskurs nio. Det var bara 67 procent som gjorde det 2008.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Ragnar Lindberg (s) konstaterade att statistiken hade något år på nacken. Nu kan han glädja sig åt färsk statistik från Skolverket för 2009 när det gäller lärartätheten. Den steg från 7,6 till 8,1 lärare per hundra elever, men är fortfarande lägre än snittet på 8,4 för liknande kommuner.

Fast fler lärare gav inte omedelbart bättre resultat. Andelen elever som nådde minst godkänt i alla ämnen minskade från 67 till 64 procent mellan 2008 och 2009. Dessutom minskade andelen behöriga till gymnasiet från 85 till 75 procent. Var fjärde niondeklassare misslyckades alltså att få godkänt i matematik, svenska eller engelska.

Utbildningschef Carl-Axel Hallberg har ingen direkt förklaring till försämringen.

– Men på sommarskolan blev ytterligare elva elever behöriga. Då hade 91 procent klarat kraven.

Skolinspektionen granskade Lessebo i höstas och kom med allvarlig kritik på flera områden, bland annat mycket dåliga resultat på centrala prov i matematik. När budgeten för 2010 kom upp i kommunfullmäktige höjde socialdemokraterna anslaget till barn- och utbildningsnämnden med 1,8 miljoner kronor.

Då kunde Bikupan utöka med två lärare, som bland annat arbetar med matematik. Kulturskolan fick 600 000 kronor för att kunna ha kvar dans och drama på skoltid och förskolan fick 200 000 kronor.

– Effekten kan inte ses förrän vid nästa bokslut. Då hoppas jag på större andel gymnasiebehöriga elever, säger Ragnar Lindberg.

Utbildningspolitikerna­tog även i övrigt Skol­inspektionens kritik på stort allvar och beslutade den 12 februari om en åtgärdsplan.