Visa endast rubriker

Fönsterglasets historia i bok

Föreningen Glas i Hovmantorp sammanställer just nu en bok. En studiecirkel publicerar sin forskning kring planglas och dess tillverkning i Glasriket.

Under hösten 2009 startade studiecirkeln sitt arbete. Då började man med att studera fönsterglastillverkning på bruken i Glasriket. I skriften beskrivs tillverkningen av spegelglas, de gamla hantverksteknikerna och floatglasmetoden. Boken blir en resa i planglasets historia.
- Vi planerar att öppna utställningen på temat "Planglas" under oktober i Hovmantorps Folkets Hus. Då ska vi även ha boken tryckt och färdig, säger Björn Zethraeus från Glas i Hovmantorp.
Föreningen hoppas på att trycka boken i 400 exemplar och försöker därför få bidrag till tryckning. Anledningen till att de blev just planglas är att det inte finns någon samlad dokumentation från tidigare.
- Det här är egentligen första gången som någon alls har gjort en sådan här sammanställning. Dessutom har planglasindustrin betytt väldigt mycket, i första hand ekonomiskt men också tekniskt, i den här regionen, men faktiskt också i andra delar av landet, säger Björn Zethraeus.
Planglastillverkningen nämns inte ens i turistbroschyrerna runt om i glasriket. Orrefors startade till exempel som i huvudsak ett fönsterglasbruk och Kosta var under en stor del av sin tid ekonomiskt beroende av fönsterglastillverkningen.
- Fönsterrutor tillverkade på Kosta sitter bland annat i Kungliga Slottet i Stockholm. Men det är det inte många som vet om, säger Björn Zethraeus.