Visa endast rubriker

Eleverna bygger upp egna städer

Eleverna på Friskolan Kronobergshed bygger städer. De lär sig hur ett samhälle fungerar, hur en ekonomi sköts och inte minst att samarbeta. Projektet som de jobbat med under vårterminen heter Stadsmani.

Eleverna i fyran och femman arbetar med Stadsmani. Det är ett arbetssätt skolan valt för att arbeta mot Grön Flagg. Tre till fyra personer i varje grupp och det handlar om att bygga upp en stad, både på nätet och i "verkligheten" genom att man bygger med små klossar på en träplatta.

Datorn är ett arbetsredskap och man loggar in på en sida där fiktiva invånare i staden säger vad de behöver för att trivas och talar om vilka problem som uppstår som eleverna måste lösa. Tanken är att eleverna själva ska komma på vad som behövs i deras stad och lära sig av eventuella misstag under arbetets gång.

– Man har en stadskassa att till exempel köpa bostäder för, man mäter och räknar. Och det gäller att hushålla med pengarna. Man måste försöka få in pengar i kassan också, då har man köpt in ett skatteverk. Men det går inte att få in mer pengar genom att köpa två skatteverk, som några trodde, säger läraren och rektorn Lena Axberg.

Städerna heter fantasifullt Tempelholm eller Björkeborg, eller helt enkelt New York.

– Vår stad New York har lägenheter, hotell, villor, skolor, affärscentrum, reningsverk, kyrka och nöjesfält. Där bor 1011 invånare och ibland kommer det mejl om vad invånarna behöver för att trivas. Jag kan tänka mig att bo i den staden, säger Josef Danielsson.

Genom arbetet med Stadsmani kommer eleverna in på områden som matematik, volym, bild, hur energikällor fungerar, sopåtervinning, hantera inkomster och utgifter.

– Vi måste köpa in en godisbutik också, säger Billy Liljeqvist finurligt.