Visa endast rubriker

Dieseltjuvar stjäl från åkerier och vägbyggen

Soppatorsk har drabbat flera åkerier och byggarbetsplatser i sommar. Men det är inte självförvållat eller slarv – orsaken är tjuvar som pumpar ut diesel för hundratusentals kronor i smyg.

Enbart maskinerna som jobbar med att färdigställa Tvärleden har blivit utpumpade på diesel för omkring 500 000 kronor.
– Vi har drabbats av flera dieselstölder i sommar. Jag skulle tippa på att det handlar om diesel för uppemot en halv miljon kronor, säger Björn Ottosson, byggledare för Tvärleden mellan Olofström och Markaryd.



Polisen får nästan dagligen in rapporter om dieselstölder. Men de står handfallna inför uppgiften att gripa tjuvarna.
– Det här har pågått i flera år, särskilt intill väg- och rälsprojekt. Men ur polisiär synpunkt är det svårt att finnas överallt där de härjar. Därför uppmanar vi folk att tipsa om misstänkligheter, säger Robert Loeffel, informationschef vid polisen i Kronobergs län.
Varje helg försöker maskinförarna försvåra stölder. De täcker över dieseltankar med stora skopor och placerar jättelika stenbumlingar som hinder på vägarna. Ibland hissar de till och med upp tankarna på containrar.
– Men de lyckas uppenbarligen i alla fall. En kubikmeter diesel är värd ungefär 10 000 kronor, och det hinner tjuvarna sno på omkring 10 minuter, säger Björn Ottosson.



De ensligt belägna områdena och bristen på grannar minskar chanserna att upptäcka stölderna. Polisens teori är att dieselstölderna begås av både specialister och privatpersoner som stjäl mindre volymer vid enstaka tillfällen.
– Så länge det finns ett värde och köpare kommer tyvärr det här att fortsätta. Det är inte många som hinner reagera på skumma fordon under olustiga tidpunkter. Oftast är de välplanerade med egen pumputrustning och stora tankar på terrängfordon, säger Robert Loeffel.

Förutom det ekonomiska värdet tar även miljön stryk. När tjuvarna borrar upp tanken är det många liter olja som rinner rakt ner i marken.
– Det rinner ofta ut hundratals liter, så det är ju inte precis några miljövänner som gör det här, säger Björn Ottosson.