Visa endast rubriker

?Det fungerar inte i det långa loppet?

Uppvidinge kommuns anslag till barn med särskilda behov räcker inte.
-Det här fungerar inte i det långa loppet, vi skjuter bara problemen framför oss, säger Elisabeth Klingvall, områdeschef för elevhälsan.

Hon befarar att enskilda individer kommer att få fara illa om skola och barnomsorg inte har tillräckliga resurser för dem som har särskilda behov, och att detta även kommer att visa sig i kommunens ekonomi så småningom.
-Kan vi göra en tidig insats så är det många som kommer att må bra av det, säger hon och konstaterar att sparkrav på barn och unga i ett längre perspektiv kan ge kostnader för socialtjänsten.
De ansökningar om särskilt stöd som hon får på sitt bord handlar om barn och ungdomar som behöver ett hjälpjag, en vuxen person som hjälp i vardagslivet. För många handlar det om en assistent och i en del fall om en pedagog med särskild kompetens.
För vårterminen har Elisabeth Klingvall fördelat drygt 2,7 miljoner kronor till särskilda stödinsatser. För höstterminen finns runt 1,6 miljoner kvar.
-Summan som finns kvar är inte i nivå med de behov som finns, konstaterar hon.
Totalt är det ett 60-tal barn och ungdomar i förskola, grundskola och gymnasium som behöver särskilt stöd.
Hur varje enskild individ ska stöttas är upp till varje rektor att avgöra. Elisabeth Klingvall fördelar pengarna mellan rektorsområdena, och har nu fått i uppdrag att göra ett förslag på fördelning av pengarna inför höstterminen, och återkomma med detta till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott.
Hon kan redan nu konstatera att hon kommer att föreslå ett totalbelopp som är högre än 1,6 miljoner.

-Jag hoppas att jag får ett positivt gensvar. Men med de medel som finns kvar av det som är budgeterat för detta år blir det ingen bra fördelning, säger hon.