Visa endast rubriker

Den mest populäre politikern

Markaryds starke man kommunalrådet Bengt Germundsson (kd) sitter i orubbat bo. Var tionde Markarydsbo lade en personlig röst på honom vid förra valet.

Det finns väl få politiker i Kronoberg som har så stark ställning i väljarkåren som just Bengt Germundsson. Kristdemokraterna har förvandlats från att ha varit ett marginellt parti på drygt fem procent valet 1994 till drygt 44 procent förra valet 2006.
– Vi har fördubblats oss varje val, säger Bengt Germundsson nöjt.
Skälet till den exempellösa framgången är Bengt Germundsson själv. Valet 2006 fick han 1 000 personröster.
1992 fick Bengt Germundsson en förfrågan från kristdemokraterna om han kunde tänka sig att bli politiskt aktiv. Kd-ledningen visste inte vilket kap det skulle bli för partiet.
– Jag har inte alltid röstat på kd. Min bakgrund är att jag kommer från arbetarrörelsen. Jag hade som många andra en radikal period från 20-årsåldern och det har alltid funnits ett starkt samhällsengagemang hos mig.
Kd har moderniserats som parti och är inte ett parti bara för religiöst troende personer, påpekar Bengt Germundsson.
– Jag slåss fortfarande mot fördomar mot att kd bara är till för kristna.
– Kristdemokraterna är det parti som förenar individuell frihet med ett socialt ansvar, där samhället står för ett fungerande skyddsnät. Ungefär så som den genuina socialdemokratin fungerade förr. Nu har socialdemokraterna utvecklats till ett mer kollektivistiskt parti.
Bengt Germundsson påbörjade sin politiska bana som saknar ett motstycke inom kommunalpolitiken.
– När man går in i politiken finns en massa oskrivna lagar man måste känna av. Jag var ödmjuk inför uppdraget och det tar en tid innan man kan ämnet. Så tänker inte alla politiker.
Efter valet 2002 blev kd största partiet i Markaryds kommun. Tillsammans med de andra borgerliga partierna står de i klar majoritet i fullmäktige sedan dess.
Vad är då orsaken till Bengt Germundssons framgång?
– Jag är en resultatinriktad person. Pragmatisk politiker. Det jag brinner för vill jag genomföra. Folk jag möter tycker att jag är en jordnära person som det är lätt att prata med. Jag upplevs inte som en person som seglar i en annan division.
Markaryds kommun består av 10 000 invånare. Många känner varandra väl. Bengt Germundsson figurerar i tidningen Smålänningen varje vecka, ofta både med namn och bild.
Bengt Germundsson har ingen ambition att bli riksdagspolitiker. Han har suttit som ersättare för kd efter valet 2002, men fick inte någon direkt mersmak. Han framhåller att kommunerna behöver starka lokala röster.
Politiker får ofta frågor om vilka ämnen som är deras hjärtefrågor. Bengt Germundsson svarar näringspolitiken. Detta mot bakgrund att företagande och näringsliv är avgörande för hur Markaryd kan utvecklas.
– Vi måste ha ett blomstrande, starkt näringsliv som taxerar ut skatt så att vi har en fungerande barnomsorg, äldreomsorg och skola.
I det avseendet tycks Bengt Germundsson har lyckats. När företagarna själva får ranka kommunernas företagsklimat hamnar Markaryd på en hedrande 20:e plats i landet, klart bäst i länet. Växjö finns på 42:a plats.
När ett företag ansöker om bygglov i kommunen går processen snabbt. På 14 dagar är det klart. Kommunen får inte vara någon bromskloss.
– Vi har bland den lägsta ungdomsarbetslösheten i landet. Endast 4,5 procent. I dagsläget har vi bara fem ungdomar som inte befinner sig i någon form av åtgärd. Det finns goda möjligheter att få jobb i kommunen.
I Markaryd bedrivs inte politik på gator och torg. Några valstugor kommer inte att sättas upp. Och det finns inte någon speciell valstrategi.
– Har jag inte lyckats övertyga på åtta år lär jag inte övertyga några veckor före valet. Jag är inte heller den politiker som går ut och lovar guld och gröna skogar.
Allt är dock inte politik för Bengt Germundsson. I hemmet går han gärna och påtar i trädgården. Han njuter av körmusik, film och litteratur. På nattduksbordet finns ofta de kommunala handlingarna, fast nyligen återupplevde han Delblancs romansvit Hedebyborna.
– Det är minst lika roligt att vara kommunalråd i dag som när jag började. Det finns så otroligt mycket att utveckla och göra. En stor drivkraft för mig är att folk upplever att man kan göra skillnad och att man gör ett bra jobb.