Visa endast rubriker

Delar av omsorgspersonalen saknar rätt utbildning för jobbet

Delar av omsorgspersonalen i Tingsryds kommun saknar formell utbildning för sitt arbete på ett särskilt boende. Socialnämndens ordförande menar att det finns de kommuner som har det betydligt värre.

Socialstyrelsen har genomfört en granskning av hur verksamheten sköts på de särskilda boendeformerna för äldre i Tingsryds kommun. Boendena Solhaga och Solängen har satts under lupp och synats. Socialstyrelsen har bland annat kommit fram till att 12 av de 52 anställda på de två boendena saknar den grundutbildning som krävs vid en nyanställning på den här typen av arbetsplats.
Göran Andersson (c) är ordförande i socialnämnden i Tingsryds kommun. Han säger att Tingsryds procentsats i den här frågan är hög om man gör en jämförelse med Sveriges övriga kommuner.
– 2008 låg vi på 76 procent när det gäller grundutbildad personal. Sedan dess har vi gått ner någon procent eftersom vi har valt att prioritera annat. Det finns dock många kommuner som ligger på 50 procent och lägre. Vår ambition har aldrig varit att ligga över 80 procent, säger Göran Andersson.
Socialstyrelsens undersökning visar också att delar av personalen på Solängens särskilda boende inte anser att de får tillräckligt stöd av sin chef. Göran Andersson säger att den punkten är en verksamhetsfråga som ska hanteras av kommunens socialförvaltning.
– Vi får se över vad som är fel och försöka få reda på vad det beror på. Om man kan förändra arbetssättet och så vidare. I övrigt kan jag inte kommentera det eftersom det är en verksamhetsfråga, fortsätter Göran Andersson.
Den personal som har hörts av Socialstyrelsen uppger också att de har uttryckt önskemål om att få mer utbildning i sårvård, psykiatri och demens. Dessa synpunkter tycker man inte att man har fått gehör för.
– Vi har ett rullande system med utbildningar. Vi kör i?gång nya utbildningar så fort vi anser att vi har pengar till det, säger Göran Andersson vidare.
Områdescheferna som har uttalat sig i undersökningen tycker att det är svårt att få tag på personal som har gått omvårdnadsprogrammet. Detta eftersom den här typen av utbildning inte är så populär.
– Det där är ett allmänt problem i hela landet, säger Göran Andersson avslutningsvis.