Visa endast rubriker

De är unga och föräldrar i politiken

Att ge sig in i politiken innebär en del uppoffringar. Som fritidspolitiker har man förutom kanske ett annat heltidsjobb, även ett förtroendeuppdrag som kräver både tid och engagemang. Några av dessa politiker har också små barn hemma att ta hand om. För Linda Arvidsson och Therese Silvander är det ett livspussel att lägga men det fungerar bra för dem.

Det politiska intresset har alltid funnits där hos de två moderaterna Linda Arvidsson och Therese Silvander. Men det var först för fem år sedan som de båda engagerade sig.
– Kompisar sa till mig att du som alltid har så mycket åsikter, du borde gå med i ett parti, säger Linda om sin väg in i politiken.
Sedan 2006 sitter Linda med i kommunstyrelsen. Hennes barn är tre och åtta år. Lika länge har Therese suttit i socialnämnden. Hennes barn är sju månader och fem år. Att de har små barn är inget som hindrat dem i deras politiska arbete. Politiken tar cirka tio timmar per månad i möten och ytterligare lite tid i förberedelser. Däremot ställer kombinationen politiskt förtroendeuppdrag kontra små barn hemma sina krav på både sig själv och familjen, men också partiet.
– Man måste ha stöd hemifrån. Det är a och o. Annars skulle det inte fungera, säger Linda och berättar att även partiet gör en del för att det ska fungera.
– Vi har ett ganska flexibelt arbetssätt genom att en del arbete sker via mejl och telefon. Och mötena läggs ofta på tidiga kvällar.
Flexibiliteten gör att det kan fungera bra som småbarnsförälder i politiken. Men hur är det då att vara ung i sammanhanget? Linda vet att det inte alltid är så lätt att få gehör för sina förslag hon lägger fram för hon har ibland bemötts med skepsis.
– Som en gång när jag lade fram ett förslag fick jag höra: Bra jobbat, men det är ju inte så det går till. Men jag har lärt mig mycket i politiken. Som att det är viktigt att förankra förslagen hos partikamrater innan beslut fattas.
Therese inflikar:
– Men man måste också dra nytta av den erfarenhet som finns hos de äldre och vara ödmjuk inför det.
Vad man som ung politiker kan göra för att de äldre ska lyssna är Linda tveksam till om hon vill berätta.
– Ska jag avslöja det? skrattar hon. Men jag kan väl säga att det finns en del knep. Man får helt enkelt tala med bönder på bönders vis.
Och som småbarnsföräldrar tror Linda och Therese att de bidrar med ett perspektiv i den politiska debatten. Som frågor som gäller skolan till exempel. Andra frågor som framförallt rör de yngre är jobben och miljön, tror de båda. Och att unga människor kanske på ett annat sätt än de äldre vill ha en ständig utveckling av samhället. Men de menar att yngre och äldre kompletterar varandra.
– Vi har nog en annan ivrighet. Vi kanske vill mer, säger Therese som menar att politiken är i ett generationsskifte nu när många 40-talister är på väg ut ur politiken.
Över hur lång tid deras egna politiska karriärer kan sträcka sig är dock svårt att säga, menar de.
– Så länge det är roligt och känns spännande kan jag vara engagerad, säger Therese.
Några särskilda råd till den unga medborgaren som vill ge sig in i politiken är svåra att ge, men uppmaningen är enkel:
– Kom med! Det går faktiskt att bryta igenom även som ung. Man kan alltid lära sig på vägen hur politiken fungerar, säger Linda som liksom Therese gärna ser fler yngre i politiken.