Visa endast rubriker

De gör medeltiden levande

Till sommaren väntas mellan 5 000 och 10 000 personer besöka medeltidslägret som Hallarydsborna Mats och Frida Lönnberg ska ordna i Markaryd.

På den lilla gårdsplanen utanför familjen Lönnbergs hus i Hallaryd står två bilar parkerade, i köket sprids doften av nybryggt kaffe. Den sena vikingatiden och medeltiden är långt borta i tid men i tanken är resan desto kortare. I tio år har föreningen Hantverksläger funnit, och sedan tre år tillbaka bor två av de mest drivande i föreningen i Hallaryd.

– Man kan säga att vi är en förening som vill levandegöra sen vikingatid och medeltid genom att arrangera läger, säger Mats Lönnberg.

Och läger har föreningen ordnat, exempelvis vid Kronobergs slottsruin i Växjö och både på norra och södra Öland. Under den dryga veckan som arrangemanget normalt håller på lever i genomsnitt 100 personer, vuxna och barn, på medeltida vis. De bor i tält, klär sig och äter tidsenligt. I tältstaden och i verkstäderna som byggs upp pågår det som skulle kunna vara ett vardagsliv på sen vikingatid och medeltid. Dessutom är lägren öppna för nyfikna besökare som vill få en inblick i dåtidens liv. I genomsnitt har mellan 4 000 till 8 000 personer besökt tältplatserna de senaste åren.

– När vi flyttade hit tog vi kontakt med Älmhults kommun och berättade vilka vi var, vilka visioner vi hade och att vi sökte en plats där vi kunde ha läger. Att ha kommunen med sig är otroligt viktigt, det går inte utan, säger Mats.


Möten planerades in med kommunala representanter och Frida och Mats fick ett förslag på en lägerplats. Men platsen var för kuperad för att kunna rymma en tältstad. Dessutom var parkeringsmöjligheterna för besökare inte de bästa.

– Vi försökte några gånger till men kände att vi inte fick någon aktiv respons, säger Mats.

Till slut vände sig Frida och Mats mot Markaryd och responsen var en helt annan.

– Mottagandet betyder jättemycket, det är tyvärr det det hänger på. När vi var i Växjö insåg vi i efterhand att vi hade fått lägga oerhört mycket energi och tid på att samordna myndigheterna. Det var ingen som ville ta oss om ryggen och hjälpa till, säger Mats.

Precis tvärtom är det tänkt att bli i Markaryd, en kommunal tjänsteman ska fungera som en koordinator och föreningen ska enbart ägna sig åt att förbereda sig för lägret som äger rum i juni nästa år.



Trots att det skiljer flera århundraden mellan det liv som levdes under den sena vikingatiden och medeltiden och det liv som i dag pågår finns det likheter. Då, liksom nu, var smycken och prylar statussymboler som signalerade var man hörde hemma. Men det viktigaste att ta med sig från den tiden är kunskapen om hur olika saker fungerar, tycker Frida Lönnberg.

– Mycket som vi idag göra härstammar från tekniker som användes under sen vikingatid. Det är viktigt att förmedla hur man gjorde då för att det är på något sätt grunden för hur vi gör i dag, säger hon.