Visa endast rubriker

Dålig ekonomi tvingar Folkets hus att lägga ned

Nedläggning. Efter 54 år läggs Klavreströms Folkets hus ned. Kommunens planer på att slopa bidraget blev nådastöten, efter många års slit för att få ekonomin att gå ihop.

Styrelsen för Klavreströms Folkets hus-förening tog i måndags kväll beslutet att avveckla föreningen och sälja fastigheten.
Beslutet togs som en följd av att styrelsen fått veta att bidragen för 2010 dras in. Kommunstyrelsen har i sin budget för nästa år beslutat att bara ett Folkets hus i varje kommundel ska få ett allmänt stöd, och detta tillfaller Norrhults Folkets hus. Föreningar som blir utan detta allmänna bidrag kan göra en särskild ansökan om stöd, som då behandlas separat. Klavreströms Folkets hus har redan skickat in en sådan, och den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott tänker säga nej till föreningen.
– Vi ser ingen möjlighet att driva verksamheten vidare, säger ordföranden Roland Nyberg.

Föreningen har tidigare haft 34 000 kronor i årligt bidrag.
–?Hade vi kunnat få 20?000 extra och dessutom kunnat ta över ungdomsgården när Norrhults BK ska sälja sin klubbstuga, ja då hade vi kunnat driva Folkets hus vidare. Men annars är det en omöjlighet, säger Roland Nyberg.
Uppvidinge kommun har under många år försökt att prioritera ett Folkets hus per kommundel, men det har aldrig gått att få politisk majoritet i kommunfullmäktige för detta.
– Jag har sett ett beslut i kultur- och fritidsnämnden från 1997 där Folkets hus-föreningen i Klavreström uppmanats att avveckla fastigheten, konstaterar kommunalrådet Lena Karlsson (c).

Hon anser att kommunen inte kan hålla igång samlingslokaler som används sparsamt.
– Man har ju inte haft någon verksamhet att tala om, konstaterar hon.
Roland Nyberg ger henne delvis rätt.
–?En sådan situation som vi hade när Folkets hus invigdes 1955, kommer vi aldrig tillbaka till igen. Det är helt andra tider nu, säger han, och konstaterar att det för styrelsen numera handlar mer om att hålla en lokal igång än att jobba med verksamhet.
– Kanske är det så att jag och andra som varit med länge är lite för nostalgiska och håller fast vid lokaler, säger han.
Roland Nyberg har varit ordförande i föreningen i många år, och krafterna börjar tryta. Fast han hade gärna sett att Folkets hus hade kunnat leva vidare, och räknar upp inbokade aktiviteter som nu måste bokas av. Och någon ungdomsgård kan det inte heller bli i lokalerna, vilket annars diskuterats.

Nu vill Klavreströms Folkets hus-förening att Uppvidinge kommun hjälper till med avvecklingen av fastigheten. Föreningen riskerar att hamna på obestånd när hyresgäster måste sägas upp och aktiviteter avbokas.
Föreningen har ett banklån på 40 000 kronor. Därtill ska andelar till ett totalt värde av 50 000 kronor återbetalas.
”Vi ser ingen möjlighet att driva verksamheten vidare. ”