Visa endast rubriker

Carina åker till Västbanken för att stödja befolkningen

Komminister Carina Åstrand åker nästa vecka till Israel för att verka som följeslagare.
?Vi kommer att göra nytta enbart genom att finnas där.

Som ett slags internationellt öga mitt i konflikten. Så beskrivs uppdraget av Ekumeniska Följeslagarprogrammet i Palestina och Israel. Det är ett internationellt projekt som sedan 2002 drivs av Kyrkornas världsråd.
?Följeslagarna får olika uppdrag. Själv kommer jag att bo i en liten by där jag bland annat följer invånarna till deras mark som ligger nära en judisk bosättning. Kommer byborna för nära trakasseras de av bosättarna.
Följeslagarna använder sig av en ickevåldsmetodik. Uppgiften är att helt enkelt finnas med vid förflyttningar, eller att finnas på platsen. De ska inte ge sig in i diskussioner men ändå kunna ställa frågor, exempelvis om någon blir uppehållen av oklara skäl vid en grind eller övergång. Där är det långa köer morgnar och kvällar när människor förflyttar sig mellan bostaden och skolan eller arbetsplatsen.
?Vår närvaro ska vara förebyggande. Det har visat sig fungera mycket bra. Om en följeslagare försvinner från en by eller en postering händer det att soldaterna direkt kommer dit och går runt med dragna vapen.
Projektet startade sedan kyrkoledare i Jerusalem bett om hjälp från en omvärld som gärna velat stötta men inte vetat hur. Följeslagarna är nu utplacerade på sex noga utvalda platser i Israel och Palestina. Fyra finns på varje ställe, där de stannar i tre månader. De behöver inte vara präster, utan kan ha vilka yrken som helst. Enda formella kravet är att han eller hon ska vara minst 25 år.
Carina sökte uppdraget i april, och har sedan gått en utbildning. Hon är nu tjänstledig från sitt arbete som komminister i Ekeberga församling under uppdraget i Israel. Hon har förstås många gånger fått frågan om hon inte är rädd.
?Nej, då skulle jag aldrig åka. Ingen följeslagare har heller blivit skadad. Vi ska hålla en låg profil. Vi dokumenterar dock om det vi ser, och det ska vi också sprida, bland annat i reserapporter.
Även familjen är positiv till Carinas resa. En extra poäng är att de tre barnens mamma och pappa träffades i landet för 21 år sedan, vid en arkeologisk utgrävning. Förra sommaren var hela familjen i Israel; Johan Åstrand som är arkeolog på Smålands museum samt Lovisa, i dag 20 år, Klara 17 år och Agnes 10 år. Då kunde de med egna ögon se miljön och har gått genom gränskontrollerna.
Carina ska bo i den palestinska byn Yanon på Västbanken. Den har bara 100 invånare men har blivit en symbol för hopp. Byborna övergav sina hus när den illegala judiska bosättningen byggdes 400 meter bort, men återvände sedan.
?Det kunde de göra tack vare den internationella närvaron. Men livet är svårt, det blir exempelvis aldrig mörkt om natten. Bosättarna lyser med strålkastare in i byn.
De tre andra följeslagarna i Yanon är en svensk man från norra Sverige, samt två kvinnor från Schweiz respektive England.
?Det känns bra att ingå i ett team. Vi kommer säkert också att få vänner för livet på platsen!