Visa endast rubriker

?Butiksrån storstadsproblem som sprids till små orter?

-Det är totalt oacceptabelt att människor ska behöva vara livrädda på jobbet, säger Martine Syrjänen Stålberg på Handelsanställdas förbund.
I fjol begicks 1? 162 butiksrån i Sverige, men få var så grova som det på Konsum i Lenhovda häromdagen.

Rånarna i Lenhovda gömde sig i butiken till stängningsdags och band sedan de två butiksanställda med silvertejp. De tejpade också igen deras munnar. Hade ingen saknat dem på kvällen kunde de ha blivit liggande på butiksgolvet hela natten.
-Vi har sett några sådana rån, men de tillhör inte de vanliga. Detta är ju rån som kräver förberedelser, att någon rekat i förväg och förutsätter också brutalitet eftersom rånarna inte drar sig för att utsätta personalen för denna oerhörda kränkning och sedan lämna dem, säger Martine Syrjänen Stålberg, som är arbetsmiljöombudsman på Handels.
De flesta butiksrån är enligt Handels statistik snabba och slumpmässiga med syftet att komma över snabba pengar eller stöldbegärliga varor.
-De så kallade kassarånen dominerar och principen ”snabbt in, snabbt ut” gäller. Rånarna hotar kassapersonalen och försvinner sedan med ett eventuellt byte, förklarar Martine Syrjänen Stålberg.
Att butikspersonalens belägenhet snabbt upptäcktes i Lenhovda berodde på att en av de anställdas make väntade i bil utanför butiken.
- Vi vet att det är väldigt vanligt att butiksanställda har någon anhörig som väntar på dem, precis som i Lenhovdafallet. Det är många som inte vill lämna butiken ensamma eftersom de inte vet vad som kan hända, säger Martine Syrjänen Stålberg.
Från Handels ser man gärna kameraövervakning av kunderna, vilket både kan ha en förebyggande effekt och vara en hjälp för att klara upp rån. Endast larm är inte nog.
–?Det går inte alltid att aktivera ett larm, man kanske inte vågar av rädsla för att rånarna ska se vad man gör, man kanske blir paralyserad eller så kanske man helt enkelt hindras av rånarna, säger Martine Syrjänen Stålberg.
Under det här året kraftsamlar Handels för att öka säkerheten för de butiksanställda.

-Vi har utbildat 100 ombudsmän i säkerhetsfrågor och följer under våren upp med en säkerhetsenkät till butiker över hela landet. Då får vi bland annat fakta kring hur utbrett det är med slutna kassasystem, ensamarbete i kassan, säkerhetsutbildning och säkerhetsrutiner. Resultatet av enkäten kommer att ligga till grund för fortsatta aktiviteter under året, säger Martine Syrjänen Stålberg.
Butiksrån var tidigare i första hand ett problem i storstäderna men så är det inte längre.
-Nu ser vi att rånen sprids till mindre städer och även till små orter som tidigare varit helt förskonade från butiksrån. Det är en mycket oroande utveckling.