Visa endast rubriker

Brist på vårdplatser inom länssjukvården

Trycket på den slutna sjukhusvården är hårt i sommar. Medicinkliniken i Växjö har haft fullbelagda avdelningar och bristen på vårdplatser är skriande.

– Det har varit oerhört tufft den första perioden i sommar. I tisdags fanns inte en enda vårdplats ledig på medicinkliniken, säger tillförordnad verksamhetschef Nils Grefberg.
Det finns knappast utrymme för patienter att ligga kvar någon dag extra. I vissa fall har sjukvården tvingat skriva hem nästan i förtid på grund av bristen på vårdplatser.
– En del patienter upplever kanske att de skrivs hem lite för tidigt. Men så fort man klarar sig hemma måste man åka hem. Det är den bistra sanningen när vi har så få vårdplatser.
Några överbeläggningar har det inte varit tal om. I fall överbeläggningar uppstår riskerar landstinget vitesföreläggande, vilket blir ekonomiskt väldigt kännbart.
Beläggningarna på sjukhusets vårdavdelningar har legat uppemot hundra procent och någon luft i systemet finns inte. Och så har det sett ut länge, påpekar Nils Grefberg. Dock brukar det lätta från mitten av juli och framåt.
– Ett ljus i eländet är att Socialstyrelsen först nu konstaterar att bristen på vårdplatser är ett patientsäkerhetsproblem, säger Nils Grefberg. Detta har sjukvården känt till i alla år.
Statistiken talar sitt tydliga språk. På 30 år har svensk sjukvård förlorat 100 000 vårdplatser, visar en genomgång som Svenska Dagbladet har gjort. Sverige ligger i bottenligan i världen med 2,1 vårdplatser per tusen invånare.
På de medicinska vårdavdelningarna i Växjö finns i sommar många äldre patienter inneliggande med olika slags sjukdomar, som lungsjukdom, diabetes och hjärtsvikt.
– Så många med värmerelaterade problem har vi inte. De hamnar i första hand på akuten.
Den medicinskt ledningsansvarige läkaren på akutkliniken, Michael Karlsson, upplever också att trycket har varit mycket högt. Vissa sjukdomsfall har med värmen att göra, men mestadels handlar det om äldre, multisjuka som söker vård.
– De med andningsbesvär och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) har mer besvär sommartid när det är riktigt varmt. Vi märker tydligt att vårdplatssituationen är ansträngd och försöker färdigbehandla klart så mycket som möjligt på akuten, säger han.