Visa endast rubriker

Bondens egen marknad firade tioårsjubileum

Egenodlade perenner, egenframtagen honung och egentillverkad honung. Överallt eget när Bondens egen marknad smällde upp stånden och firade tio år i lördags.

Bondens egen marknad smällde i lördags upp de små stånden på vattentorget i Växjö och firade därmed tioårsdag. Varje lördag fram till 25 september kommer man nu att kunna strosa runt bland närodlade primörer och lokalproducerad honung.

Malin Andersson från Sjölyckornas gårdsbutik var en av de lokala producenterna på plats i lördags. På bordet framför sig sålde hon rödbetor, potatis och palsternackor. Potatis och lök.

– Vi var med första gången förra året. Jag tycker att det är fantastiskt. Det blir ett sådant sug här. Man kan ju köpa allt från förrätt till dessert, konstaterade hon.

Hon, liksom många andra av försäljarna, noterade närheten mellan producent och konsument som den stora poängen med att arrangera en marknad med lokalproducerat.

– Det känns mer genuint. Vi som står här vet precis varifrån våra saker kommer. Kunden kan fråga och vi har svaret. Sedan finns det, tycker jag, en tjusning i det småskaliga.

Tidpunkten för årets första marknad var väl vald och många som tröttnat på karusellåk och sockervadd tog en avstickare till Vattentorget.

– Det har varit jättemycket folk. Vissa av våra varor tog slut redan i förmiddags, sade Malin Andersson.

En av besökarna var Eva Alberg Martinsson som hade famnen full av primörer.

– Jag tycker att när­odlat är bra. Då vet man vad man får. Sedan tycker jag att det är viktigt att stötta bönderna, sade hon.

Bondens egen marknad är en nationell förening, men hålls av olika arrangörer på de olika orterna runt om i landet. I Växjö står LRF Sydost bakom.

Kraven på försäljarna är bland annat att produkten inte får vara framtagen på ett avstånd längre än 25 mil och att den ska vara förädlad av bonden själv. Därtill betonas öppenhet mot konsument som viktigt inslag.

Johan Eslander