Visa endast rubriker

Bo Frank: Jag har tänkt till ordentligt

Växjös moderata kommunalråd, Bo Frank, presenterar nu ett eget fempunktsprogram för ökad integrationen.
-Jag har tänkt till ordentligt och jag har inte gjort det utifrån partipolitiska synpunkter utan jag har tänkt till utifrån mina egna erfarenheter från Växjö, säger han.

Integration - en komplex och laddad fråga. Inte minst i valtider. Och den kräver sina svar. Men det finns ingen quickfix, säger Bo Frank.
-Ingen har ännu kommit med dundermedlet på hur man ska göra. Vi får slita och slita och slita och ta små steg hela tiden.
Fempunktsprogrammet är hans eget bidrag till det.
Och han är övertygad om att det i stort kommer att tilltala även rödgröna politiker.
-i har en osedvanlig förmåga, även om man inte tror det när det är val, att hitta samförståndslösningar i Växjö. Jag har svårt att se att något parti egentligen har något emot de punkterna som jag för fram.
Växjö tar emot förhållandevis många nyanlända flyktingar, 335 vuxna och barn under 2009, enligt kommunens egen årsredovisning.
Och vägen in på den svenska arbetsmarknaden är inte helt enkel. Cirka 20 procent har etablerat sig på arbetsmarknaden efter två års introduktion, enligt samma redovisning. Kommunens mål var 70 procent.
Det betyder en hög andel bidragsberoende som utmanar både den enskilde och systemet.
Då gäller det att vara med från början.
Bo Franks tanke är att signalera jobb reda från dag ett.
-När en flykting eller invandrare kommer till Växjö så ska man inte mötas av socialbidrag. Man ska mötas av att man får sin kompetens utredd, vad man kan. Om det sedan är kommunen eller staten som sköter det tycker jag är likgiltigt. Det viktigaste är att det är det som möter en flykting som kommer till Sverige.
Han lyfter också fram fadderskap som en viktig faktor för integration.
– Vi är duktiga på att ta fram fadderfamiljer åt utländska studenter men vi är urusla på att ta fram fadderfamiljer för nyanlända. Jag lovar dyrt och heligt att lägga ett stort fokus på detta. Vi måste tillsammans med föreningslivet och kyrkan se till att nyanlända invandrare får fadderfamiljer.
Växjö har också en segregerad bostadsmarknad att hantera. Över hälften av de som bor i Arabyområdet har utländsk bakgrund. På Högstorp är motsvarande andel fem procent.
-et är ju ingen naturlag som säger att alla flyktingar och invandrare ska hamna just i Arby/Nydala. Man måste ha respekt för att invandrare ska få bo där man vill bo. Men det är samtidigt att misslyckande om det är så att invandrare inte kan bo på andra ställen i Växjö kommun där vi har lägenheter med ungefär samma hyresnivåer. Och då måste man föra en aktiv diskussion med bostadsbolagen. Kan vi göra något för att bryta den här segregationen? För det är inte bra. Det minskar möjligheten till integration i samhället, säger Bo Frank.
Han är också beredd att leverera ekonomiska morötter till föreningar som tar sig an nyanlända i sin värld.
-Det finns undersökningar som visar att tjejer i Arabyområdet inte är med i någon idrottsförening eller förening över huvud taget. Det är rätt skrämmande egentligen och det tyder på att det är en väldigt stark segregation. Allra värst är det faktiskt med flickorna.