Visa endast rubriker

Bakar med kärlek

På kondis i Killeberg slog det gnistor mellan deg och bakugn. Tio år senare är Stina och Lasse ännu ett par och har öppnat eget i Älmhult.

02.00. Klockradion på nattduksbordet är ställd på P4 och det är dags för Lars-Ola "Lasse" Månsson att lämna sängvärmen.
När Lasse kommer till bageriet mitt emot Ikea i Älmhult är flera av degarna färdigjästa. De har legat över natten i det speciella skåpet som först är inställt på kallt men som under småtimmarna slår över till varmt. Och sätter i gång jäsningen.
– På så vis sparar jag 1,5 timme, förklarar Lasse Månsson.
Några timmar senare är Lasse klar med ungefär tio olika sorters bröd och fem sorters frallor. När Lasse gått upp klockan 02.00 har hustrun Stina några sköna timmar kvar. Hennes väckarklocka står på 04.30 och när hon kommer till bageriet är det oftast hennes sak att fixa tårtor och andra sötsaker.
– Jag tycker det "pilliga" är roligast, säger Stina och skrattar.
På så vis är Stina mer konditor än Lasse - även om de båda helst kallar sig bagare rätt och slätt.
Stina och Lasse öppnade sitt kafé och bageri i Älmhult i april i år. Några månader tidigare hade de sålt sitt kafé i Brösarp på Österlen och flyttat in i en lägenhet i Älmhult med sönerna Joakim, 7, och Alfons, 5.
Allt för att komma lite närmare hemma. För Stina är uppvuxen i Killeberg och Lasse ett stenkast därifrån, i Hökön. Sommarstugan på Österlen finns kvar.
Båda är stolta lantisar - även om Lasse är mer för skog och landsbygd än Stina. Båda är bagare och båda har fått sin utbildning hos berömda Strands bageri i Killeberg.
– Jag började på verkstaden på Haganässkolan men efter tre månader kände jag att det inte var något för mig. Jag ringde till Strands och frågade om jag kunde vara lärling där.
Det var också på Strands i Killeberg som det sade klick för tio år sedan. Stina jobbade då med försäljning medan Lasse var bagare.
- Det började med att hon ringde en fredag och bjöd på middag. Jag var väl lite trög och sade att jag var upptagen både fredag och lördag, men att det gick bra på söndagen, skrattar Lasse.
Och visst blev det kärlek. På midsommarafton år 2000 stod bröllopet i Loshults kyrka och med bröllopsmiddag i församlingshemmet efteråt. Men någon tårta efter middagen stod inte på menyn då de två bagarna gifte sig.
– Tårta ville vi inte ha. Däremot en jättestor spettekaka, berättar Lasse.
– För oss är tårta inget festligt eftersom vi jobbar med sötsaker hela tiden, fortsätter Stina.
Och efter att ha jobbat en hel dag, omgivna av, frallor, tårtor, mackor och maränger är det inte bak och matlagning som står överst på programmet.
- Nej, Det blir rafängt, alltså något enkelt, översätter Lasse Månsson hans göingska uttryck.