Visa endast rubriker

"Alvesta är ett nytt Gnosjö"

Näringslivet blomstrar i Alvesta kommun. Det finns mer än 2500 företag. Hälften är fåmansföretag. Största arbetsgivarna är tillverkningsindustrin. Smålandsposten har träffat några företagare. Gemensamt för alla är tron på framtiden.Hur är det att driva företag i Alvesta kommun? Frågan går till Hyllteknik, Alvedoor, Svets och Mekano och Finnveden Powertrain. Fyra industriföretag som tror på framtiden, önskar kortare beslutstider på kommunen och gillar samarbetet företagare emellan.

– Det är jättebra att driva företag i Alvesta, säger Peter Hedlund på Hyllteknik.
Det sägs att Alvesta är ett nytt Gnosjö. Företagen samarbetar och det är inget ovanligt att de ibland lånar personal av varandra.
– Det är lätt att hitta en samarbetspartner när behovet uppstår, säger Jan Zetterberg på Alvedoor.
Han får medhåll av Hedlund som gärna letar underleverantörer bland andra företag på orten.


Samarbetet med Alvesta kommun är för det mesta positivt även om företagarna ibland känner att vägen till beslut är lång. Många industriföretag har expanderat och byggt ut de senaste åren.
Hyllteknik, Svets och Mekano och Finnveden Powertrain har utbyggnadstankar men avvaktar konjunkturläget. Men det är inte aktuellt, för något av de fyra företagen, att flytta till nya industriområdet Björnstorp norr om Alvesta. Att bygga nytt handlar om en stor kostnad som måste gå att få tillbaka enligt företagsledarna.
Att kommunen inte gjort någon behovsanalys bland kommunens egna företag innan Björnstorp påbörjades ifrågasätts. Men samtidigt är de inte negativa till satsningen.


Istället för mark finns andra önskemål.
– Det man kunde önska är en större satsning på är utbildningssidan. Det borde finnas bättre utbildning gentemot industrin. Det är svårt att hitta kvalificerad arbetskraft till våra behov, säger Christian Gunnarsson på Finnveden Powertrain.
– Just nu märker vi en nedgång och ingen vågar sia om framtiden. Men det har varit svårt att hitta kompetent personal, duktigt yrkesfolk, säger Lars-Roland Svensson på Svets och Mekano i Vislanda.


Alla företag fraktar varor till och från kommunen. Det mesta går med lastbil även om intresset för tåg finns.
– Vi har undersökt tågfrakt från Tyskland och Österrike, men det blev betydligt dyrare och längre leveranstider. Så det är inte lätt att vara miljömedveten när det blir så dyrt, säger Hedlund.
Men han efterlyser ändå mer information om hur den nya kombiterminalen ska fungera.


Att den sjunkande konjunkturen påverkar näringslivet i kommunen är klart. Men samtidigt så är oron inte så stor. Alvesta har en bred grund att stå på när det gäller företagande. En fördel i nedgångstider enligt Svensson.
– Då drabbar det inte alla och allt stannar inte av på en gång, säger han.