Visa endast rubriker

Utbildningen ger dem chans till sommarjobb

Trots att de inte var certifierade för att få kalla sig teknikcollege, smygstartade Nordenbergsskolan utbildningen redan vid höstterminens början.
Ett 40-tal elever i årskurs ett valde då inriktningen.

Teknikcollege är en slags kvalitetsstämpel som innebär att eleverna som går inriktningen läser den parallellt med den vanliga utbildningen.
Inriktningen kan väljas på el-, fordons-, teknik- och industriprogrammen. Två elever som har valt teknikcollege är Tim Dolck och Flutura Gashi som båda går naturvetenskapligt program med teknisk inriktning.
– Jag valde teknikcollege för att det är stor chans att få sommarjobb eftersom vi har mycket kontakt med olika företag, säger Tim Dolck och får medhåll av Flutura Gashi.
Ungefär hälften av eleverna på de fyra program där teknikcollege erbjuds har valt möjligheten. Det är också vad skolan kan ta emot.
– Vi måste se till den kapacitet skolan och företagen tillsammans har att erbjuda praktikplatser som är en del i utbildningen, säger Ingela Håkansson, projektledare för teknikcollege sydost.
För de elever som väljer teknikcollege som inriktning innebär det att de läser 300 poäng utöver ett vanligt gymnasieprogram. I årskurs två och tre väljer de ett extrapaket med kurser som är kopplade till deras program.
I paketet ingår även 15 veckors praktik på ett företag. De som går i årskurs ett har under höstterminen redan varit ute på olika företag i Olofström och hälsat på.
Trots att inriktningen innebär mer arbete för eleverna tycker Flutura Gashi att det är värt det.
– Vi får någonting tillbaka. Dessutom är det aldrig fel att lära sig saker, säger hon.
Varken hon eller Tim Dolck vet vad de vill arbeta med i framtiden.
– Det är det som är så fint med teknikcollege. Eleverna behöver inte redan från början inrikta sig snävt. De som väljer teknikcollege kan i framtiden arbeta med både teknik, produktion, logistik och personalfrågor, säger Björn Åhlander, representant från Industrikommittén.