Visa endast rubriker

"Törnströmska behöver fler vuxna"

Fler vuxna ska öka tryggheten bland eleverna på Törnströmska gymnasiet.

I dag träffades skolledningen och ledande politiker i utbildningsnämnden för att se framåt.

Både långsiktigt och kortsiktigt.

När skolan börjar igen efter höstlovet, ska det förhoppningsvis inte behövas några vakter på Törnströmska gymnasiet, säger Sofia Botorp (mp) som är förste vice ordförande i utbildningsnämnden.
Botorp och ordföranden Ann-Marie Trulsson (m) tycker att rektorn Håkan Petersson agerade helt rätt när han anlitade ett vaktbolag efter upprepade trakasserier av framför allt tjejer på skolan.
– Tänk om något hade hänt och det visat sig att han inte agerat. Jag tror att det blir nödvändigt att kalla in vakter igen, om det skulle bränna till på nytt, säger Sofia Botorp.
I går eftermiddag satt de ledande politikerna i ett långt möte med skolledningen som presenterade de åtgärder som nu inleds.
– De planer han presenterade ser jättebra ut. Vi kan inte lösa de problem som finns över en natt. Men man har på allvar tagit tag i värdegrundsarbetet och jag tycker att man kommit en bra bit på vägen, säger Ann-Marie Trulsson.
Framför allt är det vuxennärvaron som man har diskuterat på mötet. I dag är entrén en passage där väldigt få vuxna är synliga. Både från elever och personal har uttryckt önskemål om att inrätta arbetsplatser närmare eleverna.
– Ungdomar är varken barn eller vuxna och lever därför ett eget liv som är avskilt från vuxenvärlden. På skolan är vi vuxna skyldiga att leva oss in i deras liv och finnas närvarande, säger hon.
En tanke är att inrätta en bemannad reception.
– Det skulle ge ett tydlig mottagande. Allt det här kommer förstås att kosta pengar. Men vi måste skapa en bra miljö, som inte främjar trakasserier eller bidrar till att det uppstår konflikter.
Utanför entrén är det just nu en byggarbetsplats som begränsar rörligheten.
– Och där det blir trång uppstår det lättare konflikter. Därför måste man också titta på utomhusmiljön. Kanske går det att lösa med utspridda bänkar och en miljö som inte uppmuntrar till att alla elever står och hänger vid entrén, säger hon.