Fre, 2010-09-10 07:00
Rektorerna ska få stoppa slöjor och burka på Karlskronas skolor säger FP.
Men skolledarna ser inget behov av att lagstifta i frågan.
På Komvux fick en kvinna nyligen ta av sig sin nikab i klassrummet.
En vuxenutbildning i Stockholm hindrade en elev från att bära heltäckande burka för en tid sedan. Kvinnan kände sig diskriminerad och anmälde fallet.
Innan fallet är avgjort hos Diskrimineringsombudsmannen, DO, vill Folkpartiet göra det enklare för skolor att förbjuda slöja och burka.
Börje Dovstad (FP), gruppledare, sa till BLT i går att han vill att rektorer i Karlskrona ska kunna stoppa klädseln. Men rektorerna förespråkar samtal framför en lagstiftning.
– Annars kan det bli konflikter. Om elever har huvudtäckning där man bara ser ögonen får vi ta en diskussion. De måste gå att identifiera dem. Vi måste veta vem som befinner sig i lokalerna och vem som exempelvis gör ett prov, säger Mattias Liedholm, rektor på Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona.
I dag finns regler om att mobiltelefoner ska vara avstängda under lektionstid. Men några speciella kläddirektiv finns inte för skolan.
– Vi vill inte sätta upp några regler. Det är upp till varje lärare att hantera eventuella klädfrågor som kommer upp. Det enda vi kräver av våra elever är att de ska vara på rätt plats, vid rätt tid och ha rätt grejer med sig, säger Mattias Liedholm.
På Komvux på Verkö går invandrare och lär sig svenska. Flera är muslimska kvinnor som bär så kallad hijab som täcker håret och halsen.
Rektorn Karl-Erik Olsson har bara varit med om ett tillfälle då en lärare fick be en student ta av sig slöjan. Kvinnan bar nikab vilket innebär att endast hennes ögon var synliga.
Klassen skulle träna på att artikulera och läraren bad kvinnan ta av sig så att hennes ansikte blev synligt.
– Det löste sig utan problem och kvinnan tog av sig. Precis vid inlärningssituationer är det bra om man kan se elevernas ansikte. Bara man är tydlig och förklarar löser det sig. Jag ser inte detta som något stort problem, säger Karl-Erik Olsson.
För två år sedan kom Zeinab Hashm till Sverige och läser nu svenska för invandrare på Verkö.
Här har hon inte alltid burit hijab som täcker håret och halsen. Det började hon göra för tre månader sedan.
– Jag känner mig bekväm med det. Sverige är ett demokratiskt land och här får man se ut som man vill, säger hon, och påpekar att hon till slöjan bär byxor och ingen fotsid klänning.
Förslaget om att rektorer ska få förbjuda heltäckande slöja och burka röstar hon för.
– Man ska veta vem man pratar med.