Visa endast rubriker

Rektorerna befarar fler förändringar i skolan

Hösten 2009 och 2010 väntar förändringar för skolpersonal, elever och föräldrar.
Men om förändringarna räcker, tvistar de lärda.
I slutändan är det ekonomin som kommer att styra hur Olofströms framtida skolor kommer att rustas, menar rektorerna.

– Jag känner mig lite osäker inför vad som verkligen gäller. Jag kan inte säga att jag känner mig jättelugn, men så har jag inte fått se protokollet utan bara fått en kort resumé, säger Bertil Stenberg, rektor på träningsverksamheten på Holjeskolan.
Enligt protokollet ska ”lokal­ytor och verksamhet” på hans skola reduceras och vissa ”verksamheter samordnas” på ”andra redan befintliga lokaler”.
Vad det innebär i klartext vet inte Bertil Stenberg i dagsläget. Troligtvis innebär det en delvis flytt till Nordenbergsskolan.
Jan-Anders Börjesson, rektor på Brännaregården, är inte heller odelat positiv till beslutet.

Är det skönt att ett beslut äntligen är fattat?

– Skönt och skönt. Det vet jag inte. Vi visste det mesta innan. Nu finns där ett beslut och vi rättar oss efter det, säger han.
För personal och elever inom hans rektorsområde innebär beslutet en stor förändring. Tanken är att 60–70 elever från Ekerydsskolan successivt ska flyttas till Brännaregården som i en förlängning kommer att bli tvåparallellig på mellanstadiet.
– Det jag i dagsläget är orolig för är hur antalet eleverna ska få plats. De lokaler vi har är inte anpassade för så många elever. Det blir ett stort arbete för oss och vi vill så klart att det ska bli så bra som det någonsin kan bli.
Börjesson berättar att såväl personalen som han själv förespråkade alternativ ett i lokalutredningen. Det alternativet innebar att en rad lokala närskolor med elever från f–3 behölls, samt två centrala mellanskolor, med elever från årskurs 4–9 etablerades.
Rektor Olof Nyström, ansvarig för såväl Vilshults- som Vilbokens skola, är också kritisk.
– Jag är glad att politikerna bestämde sig. Det är alltid jobbigt med osäkerhetssituationer, men även om ett beslut är fattat är det inte någon frisedel mot framtida förändringar. Tas ett beslut som inte gör någon skillnad i ekonomin finns det en fara att där kommer att fattas nya beslut, säger han och betonar att det är viktigt med långsiktiga beslut som ger en stabilitet för såväl föräldrar som för barn och skolpersonal.
Han känner också en viss oro för att arbetsmiljön på skolan kommer att ta skada.
– Hur en skola klarat av att hantera elever med särskilda behov är ett lackmuspapper på skolans kvalitét. De relationer som en skolledare har med föräldrar och elever tar lång tid att skapa, men de påverkar elevgruppen mycket. Jag tror att det kommer att ske många förändringar samtidigt, såväl inom organisationen som utanför, säger Nyberg.
Måndagens beslut innebär att de elever som tidigare gått på mellanstadiet i Vilshult kan få flytta till Vilboksskolan.
– De har redan varit hos oss en dag i veckan och känner till lärarna och de andra eleverna. Men vi kommer att ha en del föräldramöten för att hantera detta rätt. ßFör oss som organisation är det ingen jättegrej men för de nio barnen kan det vara omvälvande, säger rektor Olof Nyberg.

Jag är orolig för hur antalet elever ska få plats.
Jan-Anders Börjesson rektor på Brännaregårdsskolan