Visa endast rubriker

Rasande tempo på scen

De har slitit, skrattat, kämpat och gråtit sig igenom oändliga repetitionstimmar sedan september. Nu har de nått vägs ände. I kväll har Holje musikklass sin premiär.
BLT tjuvkikade på torsdagens genrep, och har knappt hämtat sig än.

Det börjar påtagligt stillsamt med Lovisa Rampre ensam i strålkastarljuset, men sällan har en sliten klyscha som "lugnet före stormen" varit mer berättigad. Hennes tolkning av balladen Warwick Avenue hinner inte ens tona ut förrän resten av klassen myllrar ut på scenen.
Årets show, musikklassens sextonde i ordningen, skiljer sig från föregångarna i det att den helt saknar teatrala inslag. I stället är det sång, musik och dans i ett rasande tempo.
– Vi kände att vi ville ha fullt ös i ungefär en timme, säger Klara Lindgren, som tillsammans med sin syster Johanna koreograferat, regisserat och skrivit manus.
Konceptet testades redan i fjol. Efter en teaterakt följde då en renodlad musikakt, och det tände publiken. Inför årets show bestämde eleverna sig därför för att helt överge allt vad handling och repliker heter.
Resultatet är en smått osannolikt hisnande musikalisk kavalkad, med så skilda inslag som den gamla syntslingan från Snuten i Hollywood-filmerna och dansbanemonstret I natt, I natt.
Först efter 70 minuter, 17 nummer och tio klädbyten är genrepet över och eleverna Emelie Gustavsson och Amanda Clang kan pusta ut bredvid scenen.
– I morse var jag nervös för premiären, men nu känns det jättebra. Det kommer verkligen gå bäst, säger Emelie Gustavsson.
– Alla är redo att ge allt, säger Amanda Clang.


Fotnot: Premiären är utsåld sedan länge, men det finns fortfarande biljetter kvar till föreställningarna på lördag och onsdag.