Visa endast rubriker

Randvers bjuder in till heta kvällar i gjuteriet

Upp emot 16 000 besökare årligen. För tjugo år sedan kunde nog ingen gissa att bruket som förfallit i 30 år någonsin skulle locka turister till fiske och 1?400 grader varma kvällar.

Det gjorde inte heller Anders och Anna-Karin Randver när de flyttade från Lund och köpte det gamla gjuteriet att ha som lagerlokal. Men när de började reparera och röja upp kom nyfikna förbipasserare. Sedan rullade det bara på, berättar Anders Randver.
– Ja så vi visade ju dem runt, och sen frågade någon efter en kopp kaffe, en annan behövde låna toalett, och nu har vi både vandrarhem och café.
Han räknar med att tyskar, danskar och svenskar står för ungefär en tredjedel vardera, men även holländare och belgare börjar dyka upp nu när sommarsäsongen drar igång idag.
– Tyskarna är imponerade och säger att något sådant här hittar man inte där, säger Anders Randver.
Och turistperioden är inte sommarkort som man kan tro, för här har man tre säsonger. Under hela april och maj är det fullt av laxfiskare, och sedan kommer de igen under september lagom till sommaren är över. Då har man även många företag och föreningar som fyller vandrarhemmet.
– På vintern sen gör man allt man inte hinner med när man jobbar varje dag resten av året.
Ebbamåla bruk var i allra högsta grad levande i 100 år, innan man 1950 lade ner och flyttade all verksamhet. Blekinge är ett av de mest industrialiserade landskapen i Sverige och på det gamla bruket har man gått över till upplevelseindustrin, världens snabbast växande enligt Anders Randver.
– På Ebbamåla bruk kan man se hur allt började, förklarar han.
Några av de kurser och aktiviteter man erbjuder är varmsmide, gjutning, flugfiske och forskajaking. Fisket och smidet drar mest folk.
På torsdagkvällar har man traditionsenligt järngjuteriet öppet, då nyfikna kan se hur det gick till.
Första järnnatten, som den kallas, är i juli och det brukar vara populärt med upp till 500 besökare vid varje tillfälle.
– Sommarens hetaste tillställning, säger Anders Randver. Hela 1400 grader.
Skyddsrummet, pumphuset till brandstationen och vattenkraftverket är alla kvar. Till och med vandrarhemmet har originalinredning, allt från lampor till tapeter.
– Men sängarna är nya faktiskt, skrattar Anders Randver.