Visa endast rubriker

Rånarnas flykt underlättades av helikopterstrul

Ett tekniskt fel gjorde att helikoptern som användes i efterspaningsarbetet fick vända tillbaka till flygbasen i Göteborg.
Först två och en halv timma efter att rånarna lämnat brottsplatsen var helikoptern på plats.

Närmare tre timmar efter att första skottet hade avlossats vid Nya torg vid Nordea bank i Olofström hovrade polisens spaningshelikopter över byn.
Vid det laget hade rånarna sedan länge hunnit lämna platsen.
Sedan ett antal år tillbaka utgår polisens helikopterinsatser från Göteborg och inte som förr från Sturup i Skåne.
Men det var inte det enbart det geografiska avståndet som gjorde att helikopterinsatsen blev sen.
Enligt noteringar lyfte en helikopter och styrde i riktning mot Blekinge klockan 09.43. Klockan 10.23 uppges den dock ha landat då ett fel rapporterats. 10.45 lyfter den åter från Göteborg för att, klockan 11.58, befinna sig över Lönsboda.
Anders Knutsson, områdeschef på polisen i Blekinge, menar att tekniken kan strula och sinka en insats.

Men gör en helikopter någon nytta i ett så sent skede?

– Ja, den är ett bra utsiktstorn i luften. I det skedet letar man fortfarande efter flyktbilen och man kan även göra andra observationer från luften. Vi avsöker stort område.

Varför inte ha en civilhelikopter som ni kan ta in i nödsituation när Kallinge flygplats ligger så nära?

– Jo, där finns sjöräddning och militärer. I vissa fall använder vi oss av dem. Är det en nödsituation där exempelvis försvunna personer, eller risk att människor kan avlida om vi inte kommer ut snabbt gäller ett annat regelverk. Det här är en brottsjakt. Då är det andra regler som styr vilken utrustning vi kan använda. Det är en ren polisiär uppgift att ta gärningsmän och vi är ute efter polisiär kompetens i luften.