Visa endast rubriker

Projekt ska ge ungdomar meningsfull sysselsättning

Karlshamns kommun gör en satsning för att hjälpa ungdomar med rehabilitering och arbetsträning. Målet är att de lättare ska få en meningsfull sysselsättning.
Arbetsmarknadsenheten ska samordna de insatser som är nödvändiga.

Det är på Arbetscentrum, vid Pilenvägen, Gullbergslyckan–Hunnemaraområdet, som personal finns på plats för att hjälpa ungdomarna och de unga vuxna som i dag har bekymmer att komma igång med sysselsättning och nå ut på arbetsmarknaden. De kan ha neuropsykiatriska diagnoser, exempelvis Asperger, ADHD eller någon psykiatrisk sjukdom i kombination med ett missbruk.
31 ungdomar är anmälda till de två projekten som dragit i gång, men alla behöver inte befinna sig på Arbetscentrum utan kan vara ute på praktik någon annanstans.
Detta arbete pågår de närmaste åren, men förhoppningen är att satsningen ska bli permanent. Landstinget, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och Samhall AB är exempel på myndigheter som är inkopplade på projekten.
– Det är lätt att ungdomarna glöms bort eller hamnar vid sidan av. Många kan både må psykiskt dåligt och ha ett missbruk och frågan är vem som har ansvar för dem? Syftet med samverkan mellan myndigheterna är att vara effektivare och hålla ihop ansvaret för ungdomarna, säger Chiquita Persson, arbetsmarknadsenheten.
Det finns mycket mer ungdomar och unga vuxna som är i behov av stöd än de 31 personer som medverkar i projekten konstaterar hon vidare:
– Det är bara toppen på isberget. Vi har inte hunnit marknadsföra oss ännu.
De olika myndigheterna har försökt att kartlägga hur stort behovet av stöd är. Det visar sig att arbetsförmedlingen räknar med att omkring 190 ungdomar är helt arbetslösa och av dem behöver 20 till 25 personer extra stöd. Landstingets psykiatri räknar med omkring 40 unga medan kommunens försörjningsenhet har tio till 15 personer som behöver hjälp.
– Gymnasieskolan räknar med att 80 ungdomar med särskilda behov kommer ut på arbetsmarknaden, säger Chiquita Persson.
En datasal har byggts om på Arbetscentrum och det finns planer på att bygga ett hunddagis. Det finns en kärnverksamhet som rör miljöprojekt, second handaffär, snickarverkstad, syverkstad och transportgrupp.
– Vi har ett avtal med Västblekinge miljö om att städa vid miljöstationer. Vi har också behållit en del arbetsuppgifter med produktionskrav, bland annat arbetsuppgifter med finmotorik. Det handlar om att packa skruvar och muttrar i påsar, säger Chiquita Persson.