Visa endast rubriker

Pesten tog 4 av 10 olofströmare

Om två år är det 300 år sedan pesten drabbade nuvarande Olofströms kommun. Det vill hembygdsföreningen uppmärksamma med bland annat en utställning sommaren 2011.

I ett brev till kommunen föreslår föreningens ordförande Johnny Karlsson att Olofströms kommun tar på sig rollen som koordinator och kallar samman till ett planeringsmöte. Självklara enheter att samarbeta med är bland andra Blekinge museum, länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet och Historiska museet i Lund. Självklart är även hembygdsrörelsen i kommunen beredd att medverka.
I centrala Olofström, på Högavångsplatån, begravdes en del av socknens befolkning som dog i pesten 1711. Omkring 40 procent av invånarna dog på mycket kort tid.
Delar av gravområdet på Pestbacken undersöktes i början av 2000-talet av arkeologer. Resultaten samlades bland annat i en bok.
”Ett omfattande stickprov finns tillgängligt för vidare forskning”, skriver Johnny Karlsson. ”Undersökningarna i Olofström är unika för landet.”
Eftersom det om två år är 300 år sedan pesten slog till tycker han att det är ett bra tillfälle att då redovisa de resultat som vuxit fram.