Visa endast rubriker

PCB togs bort på fel sätt

Fogningsmassor med PCB hamnade på avvägar vid en renovering. En rapport hade inte lämnats in som den skulle.
Nu åtalas både säljaren och köparen till fastigheten i centrala Olofström.

Säljaren av fastigheten vid Östra Storgatan, Asarums Möbler, skulle enligt köpekontraktet besiktiga fastigheten och låta en konsult se över eventuell förekomst av PCB. Det gjordes också. Men sedan gick något snett. Inventeringen nådde aldrig Miljöförbundet Blekinge Väst. Under tiden renoverade köparen, Säljfast Olofström, fastigheten utan att rapportera att PCB-haltiga fogar skulle tas bort.
Asarums Möbler åtalas nu för försvårande av miljökontroll. Kammaråklagare Lars Magnusson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål yrkar på en företagsbot på 50 000 kronor för att inventeringen inte skickades in som den skulle.
Säljfast Olofström åtalas för otillåten miljöverksamhet. Hur stor företagsbot som kammaråklagaren yrkar på där är inte klart ännu.
Gränsvärdet för PCB ligger på 500 milligram/kilo. På fastigheten togs totalt åtta meter fogningsmassa runt fönster och dörrar bort. Fem metar av den innehöll 150 000 milligram/kilo och tre meter av den innehöll 90 500 milligram/kilo. Var fogningsmassan sedan har hamnat är oklart.
– Hamnar den på en deponi utan att någon vet om den kan den spridas runt där. Det var höga halter av PCB. Det kan göra stora arealer obrukbara, säger Lars Magnusson i en kommentar till BLT.

Vad är konsekvenserna av att arbetet inte anmäldes på rätt sätt?

– Det vet man inte. Var har materialet tagit vägen? Arbetarna kan också ha utsatts för risker om de inte visste att det var PCB de hanterade. Det är därför det ska anmälas innan.
På Asarums Möbler säger vd Andreas Andersson att allt är ett stort missförstånd i samband med att företaget sålde fastigheten.
– Vi har gjort ett misstag. Vi har utfört besiktningen helt korrekt, men missförstått när den skulle skickas in. Det har klickat i kommunikationerna med nye ägaren och Miljöförbundet Blekinge Väst.

Hur ser du på åtalet?

– Vi får väl se var det har ”klickat mest”, säger Andreas Andersson.
BLT har sökt ägaren till Säljfast Olofström för en kommentar, men inte nått honom under gårdagen.