Visa endast rubriker

Omsorgen vill säga upp 22

Med hänvisning till arbetsbrist vill omsorgsförvaltningen säga upp 22 anställda.
Men ärendet är inte färdigförhandlat och nu börjar det brinna i knutarna eftersom kommunen vill att samtliga uppsägningar ska vara gjorda innan juni månads utgång.

Enligt personalchefen Jan Garsén är åtgärden att säga upp personal ett resultat av förändrade regler inom Lagen om anställningsskydd.
Det innebär att vikariat tidigare än förr blir fasta anställningar och att den totala personalstyrkan växer.
– Man kan enkelt säga att omsorgen har mer personal än vad fullmäktige bestämt att den ska ha. Det finns med andra ord en övertalighet, säger han.
Garsén räknade med att personalutskottet i tisdags skulle kunna fastställa uppsägningarna.
Men så blev det inte och personalchefen förklarar varför:
–I fredags begärde Kommunals facklige ombudsman att det ska göras en omfattande tidsrapport kring samtliga berörda. Och det tar sin tid så därför har hela ärendet försinkats lite grand.
– Kommunals krav är i och för sig rimligt. Men möjligen kan man tycka att de kunde ha kommit med det lite tidigare i processen.
I och med detta ska personalutskottet ha ett nytt möte i nästa vecka där omsorgens övertalighet blir enda punkten på dagordningen. Kommunen vill ha uppsägningarna avklarade innan månadens utgång. Annars kan beslutet inte fattas förrän i augusti och då får kommunen betala lön till de 22 i ytterligare två månader.
Samtliga har enligt Garsén sex månaders uppsägning och kommunens planer är att anställningarna ska upphöra vid årsskiftet.­
–När beslutet väl är fattat vill man ha det verkställt så fort som möjligt. Så är det i alla organisationer.
Både Kommunal och kommunen vill agera utifrån filosofin ”sist in först ut”.
Men det diskuteras vissa undantag. Det rör sig om ett fåtal anställda med spetskompetens inom exempelvis psykiatrin, alltså personal på specialtjänster.