Visa endast rubriker

Nytt bageri med bröd på gammalt vis

Grunden till det bröd som säljs hos Bozena Musial blandades för tre veckor sedan. Surdegsatsen har sedan dess matats med mjöl och vatten och i måndags såldes de första limporna till kunderna.


Runt ett ton mjöl står och väntar på att bli knådat och jäst. Bozena Musial öppnade i måndags dörrarna till sitt bageri. Sedan i mars har Bozena Musial och hennes man jobbat från tidig morgon till sen kväll med att renovera i bageriet. Där finns det numera en jäsugn men även en speciell ugn med stenplattor. Värmen som kommer underifrån de förvärmda plattorna ger bröden ett annat utseende än om man bakar i vanlig ugn.
– Brödet smakar annorlunda, det blir mycket bättre när det är gjort på det gamla sättet med surdeg och stenugn, säger hon.
En av de kunder som kom till bageriet på öppningsdagen var Sandra Wettermark som inte har så långt att gå för att köpa bröd numera. Hon bor nämligen i området precis bredvid.
– Det är jätteroligt att det finns här. Men det blir farligt för figuren denna sommar, säger hon och skrattar.
Trots att hennes verksamhet ligger mitt i bland bebyggelsen har Bozena Musial ännu inga bestämda planer på servering för kunderna.
– Då måste jag ansöka om tillstånd och bygga en kundtoalett. Men jag funderar på det säger Bozena Musial.
Men fram tills dess nöjer sig alltså Bozena Musial med att sälja bröd bakat på gammalt vis i ett nytt bageri.

Bagarens barn får ju inga bullar, men hur är det för bagarens chef?

– Jag äter gärna frallor och bröd. Och då och då kan jag tänka mig att äta något sött, säger Bozena Musial.