Visa endast rubriker

Nedskärningarna tuffa för förskolekooperativ

Fler barn i förskolan, men mindre pengar. Nu fruktar de små kooperativa förskolorna att nedskärningar ska ta död på deras verksamhet.
– Vi kan inte pressa in fler barn, säger Åse Nygren.

Hon är ordförande i Stumholmens föräldrakooperativa förskola och är rädd att de besparingar som hotar förskolorna i Karlskrona nästa år ska slå ut flera av de små enskilda och kooperativa förskolorna i kommunen.
Ännu finns inga exakta siffror på hur stora nedskärningarna blir. Men Åse Nygren kallades nyligen till ett möte där barn- och ungdomsförvaltningen gav ett preliminärt besked om att nedskärningar på mellan 1000 och 2000 kronor i månaden per plats för både kommunala och enskilda förskolor var att vänta.
– Det blir jättestor skillnad för oss. Personalen bedriver faktiskt pedagogisk verksamhet. Vill de att vi bara ska förvara barnen här? säger hon.
Även Johan Fridström, personalansvarig på Skärgårdens montessoriförskola menar att det blir svårt att klara sig inom den nya budgeten.
– Vi är mer känsliga än de kommunala förskolorna eftersom vi är mindre, säger han.
Hur de ska hantera nedskärningarna har dock varken han eller Åse Nygren något svar på. Valet står mellan att dra ned på kostnaderna eller ta in fler barn på förskolan. Inget av alternativen känns rimligt.
– Som förälder känner jag att jag blir orolig för hur mina barn har det och som ordförande tänker jag på personalens belastning, säger Åse Nygren.
Hon tycker att det rimmar illa att ge förskolorna mindre pengar samtidigt som förvaltningen efterlyser fler platser för att klara den väntade platsbristen nästa år.
Exakt hur stora nedskärningar förskolan står inför blir inte klart förrän budgeten för nästa år klubbas i december. Det sena beskedet gör det ännu svårare för kooperativen att planera sin verksamhet.
– De måste ge oss lite tid att anpassa oss. Det blir så tvära kast, säger Åse Nygren.
Skol- och förskolechefen Bodil Karsvall tror inte att nedskärningarna kommer att kräva några dramatiska förändringar.
– Både de kommunala och enskilda förskolorna kommer att behöva titta över hur man kan bli mer effektiv. Men det handlar inte om nedskärningar i den storleksordningen att någon förskola är hotad, säger hon.
Åse Nygren tror inte att det blir så lätt.
– Självklart ska vi se till att vara så effektiva som möjligt, men vi har redan nått taket, säger hon.