Visa endast rubriker

Musikkåren laddar för Tyskland

ABBA-låtar blandas friskt med svensk folkmusik och melodier från Astrid Lindgrens filmer när musikkåren ligger i hårdträning inför den stundande Tysklandsturnén.

Det är tidigt på morgonen den 17 juni som musikkårens 30 medlemmar beger sig söderut, till den lilla tyska gruvstaden Herdorf, fem mil öster om Köln.
Där ska de medverka med minst två konserter i stadens populära sommarfest.
– Dessutom hoppas vi få göra ett och annat framträdande ute på gator och torg, säger ordförande Stefan Andersson.
Musikkåren har tidigare haft utbyte med musiker från denna ort och nu är det dags att återgälda besöket som tyskarna gjorde i Sölvesborg för sex år sedan. I Herdorf ska sölvesborgarna inkvarteras i privatfamiljer och på vandrarhem.
Just nu finslipas repertoaren och den som vill kan lyssna på delar av den vid lördagens konsert i Näsums kyrka. Dagen efter medverkar musikkåren vid nationaldagsfirandet i Sölvesborg. Firandet på Stortorget förgås av en musikmarsch genom centrum.
Men den normala träningen sker varje tisdagskväll i Musicum, kyrkan som musikkåren köpte 1983 av Svenska Baptistförbundet för 150 000 kronor och där musiken flödat rikligt genom åren.
Musikkåren består av drygt 30 musiker och de allra flesta åker med till Tyskland. Senast musikkåren var utomlands var för fyra år sedan och även då gästades det södra grannlandet.
– Tittar man sig omkring i Sverige upptäcker man att det inte finns så många små städer av Sölvesborgs storlek som kan visa upp en så här stor musikkår som vi kan, säger Stefan Andersson.
– Å andra sidan känner vi oss väldigt uppskattade på hemmaplan. Det kommer alltid mycket folk på våra konserter.
Musikkårens Benjamin är 16-årige slagverkaren Filip Bengtsson, årskurs 9-elev från Mjällby, medan 73-årige Pertti Pennanen på ventilbasun är ålderman. Det skiljer alltså 57 år mellan yngst och äldst, det säger en del om musikens gränsöverskridande.
– Vi har en god återväxt, bland annat har vi fått in fyra nya flickor på klarinett. Det man kan önska är lite fler blåsare, säger Andersson.
– Å andra sidan är det senare ett problem vi delar med väldigt många musikkårer.