Visa endast rubriker

Monsterfisken sillkungen förevigas i Bräkne-Hoby

Sillkungen vållade både nationell och internationell uppståndelse när den flöt i land i Bohuslän i maj i år. Det var det första exemplar som har hittats vid en svensk kust på 131 år.
Fiskkonservator Bo Wessman i Bräkne-Hoby gör ett visningsexemplar på 3,65 meter av sillkungen till Havets hus i Lysekil.

Sillkungarna lever djupt ner i varma tempererade hav. Då och då hittas en jättefisk vid ytan, som regel död eller döende. Och det är de exemplaren som står för det mesta av de kunskaper som finns om fiskarten.

– Man vet inte så mycket om sillkungen. Jag håller på och mejlar med världens samlade expertis, men det blir många ”vi vet inte”, som svar på mina frågor, säger Bo Wessman, fiskkonservator, marinbiolog och lärare på fiskevårdslinjen på folkhögskolan i Bräkne-Hoby.

Han har fått uppdraget att göra en så exakt kopia det bara går av sillkungen som hittades 2010 i Bovallstrand. Den ska sedan ställas ut på Havets hus i Lysekil, som först tog hand om fisken. Nu finns den på Naturhistoriska i Göteborg.

Sillkung, som ibland har liknats vid en sjöorm eller kinesisk drake, har en långsträckt silverfärgad kropp, röda fenor och röda spröt på huvudet. Även om den gärna kallas för en monsterfisk, är den ofarlig för människor och livnär sig på kräftdjur.

Tidigare i somras var Bo Wessman på Havets hus för att göra ett avtryck av sillkungen i silikon. Det har sedan använts till en gjutform. Själva fisken görs i glasfiberplast, som när den är helt klar blir 3,65 meter lång.

– Jag har fått dela upp fisken i två bitar för att det ska bli hanterligt när jag jobbar med den, säger Bo Wessman.

Fenorna på fisken är en utmaning, vilket också konstruktionen av fiskmunnen har varit. Tillvaratagna sillkungar har oftast trasiga delar, men det som inte finns kvar, ska ändå kunna återskapas i avgjutningen.

Det är här svensk och internationell expertis kommer in, liksom sökningar efter bildmaterial på internet.

När fisken är helt rekonstruerad med alla olika fenor ska den målas. Det är ett stort projekt, som har pågått sedan midsommar.

– Jag skulle tro att sillkungen är klar vid höstkanten, säger Bo Wessman.