Visa endast rubriker

Matte på högskolenivå redan på gymnasiet

Karlskrona kommun, Ehrensvärdska gymnasiet och BTH vill starta en gymnasieutbildning med spetskompetens inom matematik för understimulerade elever.
Men utbildningsnämndens vice ordförande tycker inte om elit-tänket.

–?Samarbetet mellan BTH, Ehrensvärdska gymnasiet och Wämöskolan ska gå som en röd tråd genom verksamheten. Vi ska i ett tidigt stadium presentera det roliga med matematik för eleverna och fånga upp de som känner sig understimulerade, säger Mattias Liedholm, rektor på Ehrensvärdska gymnasiet.
–?Det ska bli en gymnasieutbildning med plats för 30 elever från hela landet. Det blir en internatskola i Karlskrona och elever som vill söka programmet kommer att tas in på betyg och ett särskilt prov, säger Mattias Liedholm.
Enligt Mattias Liedholm är syftet med utbildningen att möta allas behov.
–?Enligt skollagen ska alla elever ha rätt till att utvecklas och få sina speciella behov tillgodosedda. Det blir lätt att man fokuserar på de som har det svårt i skolan när det finns en annan grupp av elever. Elever som är duktiga och känner sig understimulerade i skolan, säger Mattias Liedholm.
I dag upplever två till tre procent av eleverna att de är understimulerade.
–?Elever som har lätt för sig i skolan brukar ofta hänga med bra de första åren. Men sedan blir de uttråkade om de inte får nya utmaningar. I?stället för att lyssna kanske de lägger sig ner på golvet och börjar skrika. Vi måste plocka upp dessa elever tidigt och ge dem utmaningar så att de stimuleras, säger Eva Pettersson, som har forskat i ämnet och är avdelningschef för matematik och naturvetenskap på BTH.
Näringslivet i Karlskrona ser också en fördel med den nya utbildningen.
–?Vi ser ett enormt behov av personer med matematisk kompetens. Vi kan långsiktigt se behovet på arbetsmarknaden och väva in det i programmet, säger Peter Nilsson, ordförande i Industrigruppen.
Utbildningsnämndens vice ordförande Eva-Marie Malmgren (s) tycker inte om förslaget.
–?Jag förstår att Ehrensvärdska gymnasiet söker pengarna när de finns, men jag tycker att det är fel av politikerna att dela upp eleverna i svaga och starka grupper och skapa en elit. Det finns andra områden inom skolan som är i bättre behov av pengarna, säger Eva-Marie Malmgren (s).
Den nya utbildningen kommer att starta hösten 2009 och pågå till den 30 juni år 2014.