Visa endast rubriker

Lokatten Kajsa kan ha fått sällskap av Johan

Lodjuret Kajsa finns kvar och har märkt ut sitt revir i skogarna runt Vilshult.
För cirka en månad sedan fick hon även besök av den unge lodjurshannen Johan.

– Han har passerat Kajsas revir för cirka en månad sedan, men var han befinner sig nu vet jag inte, säger Kent Sköld, som kartlägger och följer lodjurens revir för SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, på Grimsö forskningsstation.
Om den unge lodjurshannen var friartagen står skrivet i stjärnorna. Brunsten för lodjurshonorna infaller i mars. Men förberedelserna för lodjuren startar redan nu, i februari, berättar Kent Sköld.
–Unga hanar vandrar när de lämnar sin moders hemområde. Finns det en hona i närheten slår de sig ner. Den unge hanen har nog inte sökt sig ner enbart för Kajsas skull, men finns där en hona och ett nytt revir tar han det, annars är han dum, säger Sköld och berättar att den unge hannen kommer från Kalmartrakten, är cirka ett och ett halvt år och att det snart är dags för honom att delta i parleken.
– Men finns det äldre hanar i området åker han på däng, säger Sköld och berättar att så nog är fallet eftersom lodjursungar har observerats här tidigare.
Kent Sköld berättar att Kajsa inte är ensam i Götaland. Här finns tio lodjur som är sändarförsedda varav fyra har GPS-sändare. Men det finns också flera omärkta lodjur i området som sträcker sig från Sörmland till Blekinge.
Djuren har med andra ord ett ganska stort område att röra sig över.
– Kajsa har ett revir på cirka sex till sju kvadratmil. Det är ett relativt stort revir. I Bergslagen där populationen är tätare har lodjuren mindre revir. En hona kan då röra sig över tre till fyra kvadrat mil, säger han.