Visa endast rubriker

Laxbråket 1529 har blivit till bok

Tolv bönder anklagades 1529 för att ha saboterat grindar i ärkesätets laxfiskeanläggning i Mörrumsån.
Nu har händelsen och historien kring laxfisket blivit bok.

Mattias Karlsson, med rötter i Jämshög, är arkeolog och kulturhistoriker och jobbar till vardags på Kulturen i Lund.
Nyligen var han i Elleholm och presenterade sin rykande färska bok Sabotaget 1529 mot Lunds ärkesätes laxfiske i Mörrum.
Boken tar med läsaren från 1529 då tolv bönder som bodde längs ån anklagades för att ha förstört ärkesätets laxgård och grindar i Mörrumsån. De 60 grindarna skulle försvåra för laxarna att ta sig upp mot Småland.
Men detta gillade inte bönderna norr om grindarna så de förstörde dem. Vem de skyldiga var uppdagades snabbt, men bönderna kom aldrig till tinget för att försvara sig och blev så småningom fredlösa.
Händelsen gjorde Mattias Karlsson nyfiken och under sin efterforskning blev det väldigt tydligt hur värdefull laxen varit och vilka konflikter den kunde orsaka mellan lokalbefolkningen och centralmakten.
– Det är konstigt hur fisket gått till. Små händelser har triggat i gång stora konflikter, säger Mattias Karlsson som bestämde sig för att granska laxfiskets historia mycket noggrannare.
Den historiska studien har getts ut i samarbete med Mörrums Hembygdsförening och Mörrums Kronolaxfiske. Om-slagets baksida visar en gårdsmålning från Erikstorps gård i Jämshögs socken som gjordes 1872 och visar hur laxfisket gick till och förebild till Olle Montanus i August Strindbergs Röda rummet.